• son yıllarda ülkenin doğusundan batısına gördüğüm çokta saçma bulduğum gelin kızın elinde toprak testiyi garip kıyafetle ve garip bir dansla sallana sallana gezinip aniden yere çalmasıyla etrafa saçılan şeker ve bozuk parayı veletleri kapışması, kameramanların onları tekmelemesiyle devam eden muhtemelen eski bir adetin dejenere olmuş hali..
  • düğüne dair saçma detaylarda bugün
  • düğünlerde görüp saçma bulduğum şeylerden sadece bir tanesi. inanana saygım var. ancak bana mantıksız geliyor.
  • düğün ya da kına atraksiyonlarında gelin tarafından sergilenen, damadın yan rolde olduğu bir çeşit gösteri.

    geleneksel olduğu söyleniyor. bunun doğruluğunu kabul etmeden önce, bizim insanımızın show uğruna "gelenek" uydurmayı pek sevdiği gerçeğini de unutmamak gerek.

    ilk defa bu sene şahid oldum; gelinin elinde toprak testi, damadın etrafında dans ederek dönüşünü izlemekteyim. kendi kendime; testi ne alâka, yoksa damadın başına falan mı çarpacak!?# diye düşünürken, gelin hanım bir anda testiyi yere çarptı, korkudan sıçradım az biraz.

    meğerse amaç damadı sıçratmakmış. damadın korku belirtisi göstermesi niyet edilmiş olsa da, bunun gerçekleşmesi hoş karşılanmazmış.

    kendi adıma söyleyebilirim ki elimde testi, müstakbel eşimin etrafında dans ettiğimi düşünmesi bile benim için neredeyse imkansız. anlam veremediğim ve saçma bulduğum için zaten becerebileceğimi de sanmıyorum.

    hemcinslerimin tavırlarına dair anlam veremediğim daha birçok şey var. ama olsun. yeter ki onların gönülleri şâd olsun da, varsın benim gibilere saçma gelsin.
  • hangi düğünde görsem kusasım geliyor.adet falan diyecek olursanız annem teyzelerim halalarım hatta ve hatta anneannemde dahi böyle bi adet duymadım.bir de taht var.ortadoğu kusmuğu olsa gerek.keske batının ahlaksızlığını daha çok alsaydık.
  • bir kaynana donu yakmak kadar rezil değildir.testinin içinden çıkan şekerlemelerden çocuklar nasipleniyor en azından.
  • modern zaman adeti.

    çünkü cenk & erdem'e göre bir olayda testi ifadesi geçiyorsa olay modern zamanlarda geçiyor demektir. çünkü eski zamanlarda sadece yazılı vardı. test yoktu. dolayısıyla testi kırmak için öncelikle testin var olması gerekir.
  • bu bir saçmalık değil, gelenektir. düğünlerde, kınalarda topluluğun olduğu yerlerde yapılması da nazar inancıyla, gözü olanın nazarının kırılması anlamını taşır. testi olmasının sebebi ise toprağın kutsallığı, temizliği, doğurganlığı yani bereketi sembolize etmesidir. testinin içine buğday, para ve şeker koyulup testi kırılır. aslolan evlenen kişilerin evlerinin önünde yapılmasıdır fakat günümüzde geleneğin çağa uyarlanması sebebiyle gelin adayları kına gecelerinde şov ile geliştirerek yapmaktadır. bazı yörelerde damadın gelini evden alımı esnasında topluluk içinde yapılır.
  • bigün bu işte bi kaza olacakta dur bakalım deli gibi fırlatanı gördüm :s nazara geldi nazara getirin bitane daha:p
  • yahudi adetidir. bazen bardak, bazen testi, bazen şişe kırılır.
hesabın var mı? giriş yap