• insanların bu alanda ahkam kesmelerini şaşkınlıkla izliyorum uzundur. öğretmenim, alana dair eğitimler aldım, bu alanın hocalarının derslerine katıldım ve üzerine yüksek lisans yaptım.

    ancak halen ben bu konuda bilgi sahibiyim cümlesini kuramıyorum, kurmaktan da imtina ederim.

    sebeplerini yazmak isterim;

    freud, kohlberg, erikson, adler gibi babalar ve dahi kuramcılar hakkında yazılan makalelerden birini kazara
    okuyan pisükoloci uzmanı kesiliyor. "aa tuçee sen öle diosun ama freud bunu şöyle açıklar." gibi bi giriş cümlesiyle de uzmanlığını konuşturuyor.

    lan mankyak mısın? freud halen çözümlenemedi, alanın seçkin hocaları bile freud'un üzerine iki kelamı korkarak ediyor. sen ne g.tüne güvenip masada alanı anlatmaya cüret ediyorsun. üstelik sosyal bilimci bile değilsin!!111

    çok sinirliyim. yıllarını vermeden bu alanda destursuz konuşamazsın, ko nu şa ma yız!

    masada hayatında teyzesinin oğlu dışında çocuk görmemiş hatun çocuk psükolocisi diyor. lan ben 6 yıldır hafta içi her gün o çocuklarla 6 saat geçiriyorum. halen çocuğa dair yorumlar yapamıyorum, yapamazsın. insan o. en fazla sınıf içi davranışlarından ailesine yönelik çıkarımlarda bulunur, notlar alırım. oyundaki, sınıftaki davranışlarını gözlemler eğer normal dışı davranışlara rastlarsam rehberlik ya da psikolojik yardım isterim.

    diyeceğim o ki sözlük kullanıcıları;

    eğer sosyal bilimlerin herhangi bir alanında bu budur gibi net tespitler yapan zevatlara rastlarsan ciddiye alma! al-ma! hocan bile olsa sorgula.

    beni sinirlendirmeyin. o masada bi eğitimci olarak sana sktiri çekmediysem, utancım engel olmuştur. böyle komikliklerle kendinizi küçük düşürmeyin, rica ediyorum. bak rica dedim. rica!
  • kpss sınavında ögretmen olarak atanabilmek için cevaplanmayı bekleyen 120 adet sorunun genel adı.

    eğitim bilimleri üst başlığı bünyesindeki alt dersleri açmak gerekirse;

    ögrenme psikolojisi:koşullanma,öğrenme gibi kavramları inceler genel olarak.davranışçılık,bilişselcilik gibi kuramları konu edinir.
    gelişim psikolojisi:çeşitli biliminsanlarının insan gelişimi ile alakalı kuramları incelenir.
    ölçme ve degerlendirme:sınav hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahseder kabaca.
    rehberlik:ana hatlarıyla ögrenciye bir ögretmenin nasıl psikolojik destek verebilecegini anlatır.
    ögretim yöntemleri:sınıf içinde ögrencilere bilgi aktarmanın çeşitli yollarında bizleri haberdar eder.
    program geliştirme:türk eğitim felsefesinin genel hatlarını ve eğitim programları çeşitlerini anlatır.

    yazar notu:yukarıda bahsedilen 6 ders hakkında bir ögretmenin en azından genel hatlarıyla bilgi sahibi olması gerekir kanımca.
    özellikle psikoloji bölümleri bir ögretmeni tam anlamıyla ögretmen olmayanlardan eğitime bakış noktasında ayırır.
  • sadece öğretmenlik nasıl yapılır,öğrenciler nasıl eğitilir gibi ibarelerin dışında bir insana anne karnındaki halinden ölene kadar ki yaşamı boyunca nasıl davranılacağını,size ne gibi tepkiler verebileceğini,sizi nasıl anladığını ve bunun gibi yüzlercesini size öğreten güzel bir derstir.
    aslında sadece eğitim fakültelerinde değil tüm fakültelerde olması gerekmektedir,özellikle bunlar tıp fakülteleri olabilir.böylece doktorlar da hastalara ve hasta yakınlarına insan gibi davranırlar,gerçi benzer bir dersleri var ama etkili değil sanırsam.
  • eğitim bilimleri alanında yayın yapan akademik hakemli dergilerden bazıları ve indekslendikleri veri tabanları şöyledir:

    1) eurasian journal of educational research (ejer)

    http://www.ejer.com.tr/

    social science citation index (ssci), ebsco host - education research complete, ebsco host - education research index, educational research abstracts online (era), higher education research data collection (herdc), ulakbim tarafından indekslenir. ingilizce yayınlanır. ücretsiz erişimi yoktur.

    2) eğitimde kuram ve uygulama (eku)

    http://eku.comu.edu.tr/

    ebscohost education research complete, era (educational research abstracts), herdc (higher education research data collection), aera (american educational research association), doaj (directory of open access journals), isetl, (international society for exploring teaching and learning), ebsco a-z journals tarafından indekslenir. makaleler hem türkçe hem ingilizce yayınlanır. dergi web sayfası üzerinden ücretsiz erişimi vardır.

    3) ilköğretim online

    http://ilkogretim-online.org.tr/

    doaj, indexcopernicus, aera ejournals in education newjour, ebsco ve ulakbim tarafından indekslenir. makaleler türkçe veya ingilizce yayınlanır. derginin web sayfası üzerinden ücretsiz erişimi vardır.

    4) kuram ve uygulamada eğitim bilimleri dergisi (kuyeb)

    http://www.edam.com.tr/kuyeb

    academic search premier, contents pages in education, educational research abstracts online [era], higher education research data collection [herdc], psycinfo, proquest tubitak sosyal bilimler veritabanı tarafından indekslenir. türkçe yayınlanır. ücretsiz erişimi yoktur.

    5) hacettepe eğitim fakültesi dergisi

    http://www.efdergi.hacettepe.edu.tr/

    ulakbim, the asian education index, ebsco host, index copernicus tarafından indekslenir. makaleler türkçe veya ingilizce yayınlanır. dergi sayfası üzerinden ücretsiz erişimi vardır.

    6) eğitim bilimleri ve uygulama

    http://www.ebuline.com/

    academic abstracts fulltext, academic search premier, australia reference centre, canadian reference centre, contents pages in education, distance learning collection, ebscohost, educational research abstracts, humanities source, masterfile premier, psychology and behavioral sciences collection, religion & philosophy collection, social science source, sociological collection, teacher reference center, topic search tarafından indekslenir. türkçe yayınlanır. ücretsiz erişimi yoktur.

    7) ondokuz mayıs üniversitesi eğitim fakültesi dergisi

    http://efdergisi.omu.edu.tr/

    ulakbim tarafından indekslenir. türkçe yayınlanır. dergi web adresi üzerinden ücretsiz erişimi vardır.

    8) ankara üniversitesi eğitim bilimleri fakültesi dergisi

    http://www.education.ankara.edu.tr/…gi/ebfindex.htm

    ulakbim tarafından indekslenir. makeleler türkçe veya ingilizce yayınlanır. ulakbim üzerinden ücretsiz erişimi vardır.

    9) eğitim ve bilim

    http://www.ted.org.tr/…aa849816b2ef05a79f75456518ca

    ulakbim tarafından indekslenir. makaleler türkçe veya ingilizce yayınlanır.

    güncel gelişmeleri ekleyelim editi: hacettepe eğitim fakültesi dergisi, ejer, kuyeb, tojet ve eğitim ve bilim dergileri ssci'de indeksleniyor. (all that s gold does not glitter'a teşekkürler.)
  • el atılıp düzenlenmesi gereken bilimlerdir. eğitim fakültesinde okuyanlar bilir ayrı ayrı derslerin ayrı ayrı kuramları vardı ve bunların bir çoğu da alt başlıklara ayrılır. sorun bunlar değil artık savunulmayan, eskide kalmış ve güncel metodu varken öğretilen kuramlardır.

    örneğin 1980'den beri kullanılan davranışcı kuram yerini 2000'lerde yapılandırmacı kurama bırakıyor. ancak okullarda nerdeyse ikisine aynı zamanı ayırıp anlatıyorlar ve kpss'de ikisindende neredeyse aynı sayıda soru geliyor. geçerliliği olmayan kullanmayacağımız programlara bu kadar vakit ayırıp sorunlu tutulmamızın mantıklı bir açıklaması yok.

    evet kpss çalışıyorum ve evet bık tım.
  • iki gün önce bitirdiğim en zevkli ve (çalışılırsa) en kolay alandır. püf noktalarını, derse nasıl yaklaşmanız gerektiğini ve soru çıkabilecek yerleri bildikten sonra güzel netler çıkarmanız gayet olası. bu entry'yi eğitim bilimlerine ilk kez başlayacak olanlar ya da ileriki senelerde sınava girecek ve "eğitim bilimlerine ne yapacağım ben?" diye düşünüp yolu buraya düşecekler için tavsiye niteliğinde tane tane yazıyorum ve yararlı olacağına inanıyorum.

    ilk ve en önemli tavsiye:
    1) çıkmış sorular elinizde bulunsun. burada gelen soru tarzları ve ösym'nin ağırlık verdiği konuları daha net anlayacaksınız.

    2) bu alanda toplam 6 tane ders var. dikkat etmeniz gereken iki nokta ise derslerin "soru dağılımı" ve çalışmaya "hangi ders"ten başlayacağınız. internette farklı sıralamalar var, ben aşağıya kendi çalışma sıramda yazacağım. size tavsiyem "gelişim psikolojisi" ve "öğrenme psikolojisi" gibi zihinsel-fiziksel bilgi içeren, gelişimi ve öğrenmeyi işleyen iki dersi ilk sıralara koymanız. bu diğer derslerdeki bilgileri daha anlamlı kılacaktır. ayrıca "program geliştirme" dersini de en sona bırakmamanız daha etkili olur çünkü bu dersin diğer beş dersi birbirine bağlayan bir zincir görevi gördüğünü ve çerçeve bilgi içerdiğini düşünüyorum.

    aşağı yukarı soru dağılımları:
    gelişim psikolojisi(10 soru)
    öğrenme psikolojisi(11-12 soru)
    öğretim yöntem ve teknikleri(21 soru)
    ölçme ve değerlendirme (11-12 soru)
    program geliştirme (5) (toplam 15 soru)
    -sınıf yönetimi (5)
    -materyal tasarım (5)
    rehberlik ve özel eğitim(10 soru)
    toplam 80 soru ve 100 dakika.

    burada gördüğünüz gibi en çok soru "öğretim yöntem ve teknikleri" dersinden kısaca öyt'den geliyor, öyt'yi ihmâl etmeniz sonucu elenme ihtimaliniz artar. (sad but true) ayrıca gerçekten zevkli bir ders, ağırlığı ona göre verin ama diğer dersleri de görmezden gelmeyin. size az görünen sorular birleşince öyt'nin soru sayısını geçiyor.

    bir de program geliştirme dersine açıklık getireyim, bu ders kapsamında sınıf yönetimive materyal tasarım adlı iki minik ders daha var, üç dersten toplam 15 soru geliyor. soruları da bence diğer eğitim derslerinden daha kolay :)

    3) yeterli vaktiniz varsa dersleri teker teker çalışmanızı tavsiye ederim. öbür türlü kavramlar daha oturmadan birbirine karışabilir. (hele yeni yeni öğreniyorsanız) önemli olan dersleri erken bitirmek değil, aksine dersleri iyice kavramak ve sonraki süreçlerde de ders tekrarı+test+deneme'yi atlamamak.

    4) öğrendiğiniz bilgileri hayatla bağdaştırın. edgar dale'nin yaşantı konisine göre en etkili öğrenmeler 'doğrudan doğruya edinilen yaşantılar'dan gelir, neden yaşadıklarınızı eğitim bilimlerinde öğrendiğiniz yeni kavramlara transfer etmeyesinz ki? örneğin gelişim psikolojisinde gelişim dönemlerine çalılırken (eğer varsa) küçük kardeşinizden, kuzeninizden, kısaca yakınınızdaki çocuklardan pay biçin. zihninizde onların davranışlarını piaget'in dönemleriyle, vgotsky'ın ahlak anlayışıyla ve freud'un dönemleriyle bağdaştırarak çalışın. eğer yoksa da kendi çocukluğunuzu düşünün. örneğin piaget'in işlem öncesi dönemindeki bazı kavramlar:

    yağmur, kar, rüzgar vb. doğa olayların insanlar tarafında yapıldığını, birinin gökyüzünden kovalarca su döktüğünü düşünürdük .(artifikalizm=yapaycılık)

    bazı cansız nesneleri canlı sanardık. televizyonun konuştuğunu düşünürdük, oyuncaklarımızın yere düşünce canının yandığını veya ağladığını düşünürdük.
    (canlandırmacılık=animizm)

    5) severek çalışın. belki de bu tavsiyeyi en başa yazmalıydım, bilmiyorum. eğitim bilimleri gerçekten renkli bir alan, bazı konular hakkında şaşırmanızı sağlayabiliyor. ayrıca size genel kültür de sağlıyor. gelişim psikolojisindefreud ve piagetden tutun da öğrenme psikolojisinde pavlov ve skinner a kadar birçok bilim adamını/araştırmacıyı az da olsa öğreniyorsunuz. öyt'de ise ders işlemek için farklı teknikler olduğunu, ders işlenirken farklı zekâ alanlarına hitap edilmesi gerektiğini öğrenince yer yer eğitim hayatınızı sorguluyorsunuz. kısaca eğitim bilimlerinde işin mutfağını görüyorsunuz. bu yüzden bu dersleri sevelim :)

    6) bu alanda kuru kuru ezber yapmak ya da sadece konu çalışmak fazla başarı sağlamıyor. öğrendiğiniz konuyu soru üzerinde görmelisiniz, soru çözmezden konuyu kavramak çok zor. mesela öyt'deki yaklaşımları (okulda öğrenme modeli, basamaklı öğretim m. tam öğrenme m. vs.) ilk çalıştığımda çok fazla karıştırıyordum sonra soruları çözdükçe (şıkların yanına modelin sahibi olan kişilerin ismini de yazıyordum, sonra çözüyordum.) yanlıl yaptıkça zihnime yerleştirdim.

    7) yine buradaki kritik nokta çözeceğiniz soru bankası. lütfen her soru bankasını çözmeyin bazı yayınları çıkmış soruları esas alarak eleyin. bazen o kadar garip sorular soruyorlar ki (tabiricaizse ebesinin köründen) kendinizden şüphe etmenize neden olabiliyor. özellikle ölçme ve değerlendirmede fazla kasıyorlar ya da materyal tasarımda gidip de "tepegöz yansıtıcılı mı yansıtıcısız mı?" diye fi tarihinden kalmış soru soruyorlar. unutmayın siz bu alanda yüksek lisans yapmış ya da tez hazırlamış biri değilsiniz, bunu ösym'de biliyor ve bilgileri ağırlıklı olarak bilinen yerlerden soruyor. bu yüzden bilinen kaliteli yayınları tercih etmek daha doğru olacaktır. bir ek tavsiye olarak: eğitim bilimlerinde derslerin kapsamı bir tarih ya da bir coğrafya gibi sürekli değişmiyor. isterseniz geçmiş senelerden kalmış kitapları da satın alıp çözebilirsiniz tek uyarım soru bankasının kâğıt üzerinde çözümlü olmasına dikkat edin bu sayede daha az zorlanırsınız.

    8) konuyu bitirir bitirmez doğruca çıkmış soru çözülmeli. çıkmış soru çıkmış soru, öncelik çıkmış soru! soru bankasına geçmeden önce çözebilirsiniz. yayınların konu konu ayrılmış "eğitim bilimleri çıkmış sorular" kitabı oluyor keza bu soruları farklı yerlerden de bulabilirsiniz.

    9) körlemesine çalışmayın, soru gelen yerlere ağırlık verin (tabii ki diğer yerleri de ihmal etmeyin) ama öyt'de öğretim tekniklerinden 5-6 soru kesin sorulurken gidip 0-1 soruluk öğrenme stillerine abanmayın. önemli olan doğru çalışmak.

    10) not tuttuğunuz bir defteriniz kesinlikle olsun. benimkisi fosforlu pembiş 3+2 mini a5 boy defter :) yanımda taşımak zor olmuyor. tavsiyem bu tarz 3+2 küçük boy bir defter almanız, her derse ayrı ayrı defter alma işine girmek öabt(varsa) ve gk-gy de düşünüldüğünde işinizi karmaşıklaştırır.
    nereden çalışacağınız konusuna gelirsek burası biraz öznel olacak. önce youtube'den konuyu 2x dinleyerek deftere not alıp konu anlatımlı kitaptan konuyu tarıyordum ve en son çıkmış sorular+test çözüyordum böylece konu fazlasıyla oturuyordu. siz de kendinize göre bir yöntem oluşturabilirsiniz. kitabı daha çok seven biri olsam da ilk tavsiyem video izleme aşamasını atlamamamız, kitaplar ister istemez teorik ve ayrıntılı kalabiliyor. ayrıca video dersleri anlatan öğretmenler konunun önemli noktalarına daha iyi parmak basıyor. yine de bilgiyi yapılandırmanız ve görsel hafızaya atmanız için vaktiniz varsa kitaptan da taramanız güzel olur. video konusunda ise "sadece popüler kanallar iyi anlatıyor, diğerleri az izleniyor o zaman kötü." gibi bir algıya kapılmayın, amacınız hangi kanal popüler hangi kanal az izleniyor onu hesaplamak değil :) vaktiniz değerli unutmayın.

    11) her hafta bir genel eğitim bilimleri denemesi çözün (son aylara doğru arttırılmalı.) derslerin hepsinin bitmesini beklemeyin, 3 dersi bitirmeniz deneme çözmeye başlamak için gayet yeterli başta çok fazla boşunuz olacak (19-20 tane çıkabilir :) sonra konular bittikçe boşlarınız azalacak.

    12) tekrarlar. bol bol konu + soru üzerinden tekrar yapın. bitmiş dersi "ben tamamım ya." diyip bırakmayın. unutmanız olası, herkes unutur tekrar edilmeyen şeyler daha çabuk unutulur. haftalık tekrarlarınız olsun. bir dersi tekrar etmek en fazla 2 saatinizi alır, baştan çalışmanız ise günlerinizi.

    13) eğitim bilimlerinde ders özelinde bazı konular çok karıştırılıyor veya zor oturuyor. örneğin öyt'de proje tabanlı öğretim ile probleme dayalı öğrenme, anlatım yöntemindeki "konferans" ile tartışma yöntemindeki "seminer" çok karıştırılıyor. bu tarz kavramlar için ayrı notlar hazırlayabilirsiniz veya bu kavramları içeren soruları kesip defterinize yapıştırabilirsiniz. bu kısmı da bence önemseyin.

    14) gireceğimiz sınav bağıl ölçüte göre değerlendirilen bir bir eleme sınavı. ölçme ve değerlendirme dersine çalışırken bağıl ölçüt ve mutlak ölçüt kavramlarını da göreceksiniz. bağıl ölçütte puanlama sınava giren gruba bağlı olarak değişiklik gösterir. yani "şu puanı geçince kesin atanırsın." gibi bir durum genel olarak söz konusu değil. tamamen eleme ve rekabet söz konusudur.
    bu durumu her zaman aklınızda bulundurun. maksadınız herkesin yaptığı veya yapabileceği basit soruları yapıp bırakmaktan ziyade eleyici soruları da yapmak olsun biraz açgözlü olun .d tamam belki 80'de 80 yapmak mümkün değil ama niye 70 net yapmayasınız veya 65 net? maksadınız belirli bir net sayısını geçmek olsun.

    15) son olarak eğitim bilimleri sınavı hız sınavı değil. denemelerde süre tutmayı denerseniz fazlasıyla zamanınız kaldığını fark edeceksiniz. amaç soruları en az yanlışla veya yanlış yapmak yerine boş bırakarak doğru cevaplayabilmek. bu düşüncede hareket edebilirsiniz.

    şu anlık aklıma gelen bunlar, daha başka fikirler de gelirse editlerim :) herkese iyi çalışmalar.

    edit: imla ve ekleme.
    edit 2: kendimi denemek için girdiğim kpss 2023'te eğitim bilimlerinden güzel bir net yapmışım :) 2024 için çok daha iyisini yapacağım...
  • zor bir alandır.

    " anne ve babasının gözleri kahve olmasına karşın, bülent'in gözleri mavidir "

    bu durumla ilgili zirt zibil vss

    benim daha soruyu tam okumadan zihnimde verdiğim cevap

    - öyleyse çocuk piçtir...

    demek ki bu sınavdan kendi adıma çok da umutlu olmamalıyım
  • her egitim fakultesi mezunu icin artik bir yasam bicimidir. ozelden ozele akil yurutmek onun icin ekmek su gibi bir sey olsa bile, cevresindekiler deli mi ne bu diye bakar. kpss zehirlenmesi de diyebiliriz buna. freud, kohlberg, vygotsky, pavlov, skinner, watson, thorndike, hull vb.. askerleriyizdir. 0-6 yas arasi fal bakariz. anal donem, oral donem demek bizim icin cok siradan olsa bile yanimizdakiler cin gormus gibi bakar.. daha fazla gereksiz detaylandirmak istemiyorum cunku bu entryi sadece bir kpsszede tam olarak anlayabilir.
  • hepsinin cani cehenneme demeden edemedigim bilimlerdir.

    ömrümü yediler.
  • ömür törpüsüdür. o an soruyu hazırlayan kişinin beynini okumazsaniz çözmeniz imkansıza yakındır.

    bir soruyu yanlış yaptım. soyle ki:

    "oldukça büyük bir otelde yeni ise başlayan bir agaya tecrübeli birisi en önemli bir kaç yeri gosterdikten sonra "otelde bir süre çalıştıktan sonra aradığın her yeri elinle koymuş gibi bulabileceğini görüp sasiracaksin" der. bu söylenenler yer ogrenmeyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisinin doğru olduğuna işaret etmektedir?"

    benim isaretledigim ve yanlış olan şık: "bir yeri öğrenmek o yerle ilgili bir yaşantı olmadıkça çok güçtür."

    doğru şık: "yer öğrenmenin önemli bir bölümü farkına varılmadan gerçekleşir."

    soruya bakarsak bu iki şık da doğru olmaya yakın?
hesabın var mı? giriş yap