• hayatımda hiç fakir yapımcı, yönetmen, oyuncu, şarkıcı vs. görmediğim için desteklediğim deklerasyon. herkes orjinal alınca ışıkçıya verecekler sanki paraları.

    edit: başa kalmış ya lan.
  • kitapların, filmlerin, müzikler'in korsana düşmesinin sebebi korsancılar değil, bu eserlerde gelir modelini yanlış kuran sistemdir. sistem size diyor ki bu cd 5 dolar al bu senin ama kimseye veremezsin, sadece sen dinleyeceksin. sonra bunun devamlılığını istiyor, sağlıklı bi şekilde çalışmasını bekliyorlar. halbuki eser sahipleri başka bir gelir modeli yaratıp dağılımı serbest bırakabilirler. en ilkel yöntemle, direkt eseri satmakla başarı elde edemezsiniz. ücretsiz dağıt, üzerinden para kazanacak başka bir yol bul. günümüzde bir şeyi 7 milyar insanın ortasına atıp kimse dokunmasın demek çok saçma.
  • 57 yıl önce vefat etmiş reşat nuri güntekin'in çalıkuşu kitabı d&r kitabevi'nde 33 lira. nereye gidiyor lan bu 33 lira?

    orhan pamuk'un masumiyet müzesinin ingilizce çevirisi istanbul'da 16 lira (8 dolar) iken, türkçesi 25 lira.

    tamam, emek, ekmek önemli kavramlar da, asgari ücretle çalışan insanın emeğinin saati 3 lira mıdır?
  • deklerasyon deyince sanki hukuki bişeyler olacak hissi veren açıklama.
  • bireysel olarak desteklediğim görüştür. sanatın ve sanatçının hakkının yenmesi tabi çok hoş birşey değil ancak günümüz piyasasında sanatçının bok gibi para kazanması bence sanata vurulan en büyük darbedir.

    hani klasik geyik vardır ya sanat için sanat mı yoksa toplum için sanat mı diye. işte bu kapitalist düzen yüzünden artık bu tartışmayı geçtik varsa yoksa para için sanat akımına döndük.

    doğal olarak bu akımın getirdiği boklukları saymaya gerek dahi duymuyorum. kısacası artık herkes para kazanmak için "sanat" yapıyor(!) ya da yaptığını iddia ediyor.

    bakın günümüzde kendini bozmamış sanat dallarından biri tiyatrodur ki o da parasızlıktan kan ağlamakta ama bir o kadar da güzel.

    benim düz adam olarak buradan çıkardığım sonuç bir sanat dalı her ne kadar para kazandırmıyor ve para için yapılmıyorsa o kadar güzeldir. şimdiki sanatçıların yanlarından dahi geçemeyeceği ortaçağ sanatçılarının da ortak noktası buydu, neredeyse hepsi açlık sefalet içinde öldüler. ama buna rağmen sanatlarını yapmayı hiç bırakmadılar, çünkü bunu para pul için değil "sanat" için yaptılar.

    ve ben de korsana destek vererek aslında sanatın güçlenmesine yardımcı olduğumu düşünüyorum. bir sanatçıyı sanatından dolayı servete ve şöhrete boğmak onun sanatının katili olur, bırakın sanatçılar biraz sürünsün ki hayallerindeki gibi büyük sanatçılar olabilsinler. sahtekarlar aradan çekilsin, eline mikrofon alan ben sanatçı oldum havalarından bir kurtulsun da o zaman belli olur ancak ak göt kara göt.
  • korsan %1 indirenin %14 rip'leyenin %85 ise buna mecbur birakan hayat sartlari ve devletin sucudur diyerek katildigimdir.
hesabın var mı? giriş yap