• arturo perez revertenin ödüllü bir kitabı.
    the ninth gate filmi bu kitaptan uyarlamadır.
  • eski kitaplar, bir kitap uğruna herşeyi göze alabilecek kitap avcıları, alexandre dumas'nın "üç silahşörler"inin kayıp bir bölümü ve karanlık tarafa geçişin anahtarı olduğu söylenen bir kitap etrafında geçen bir konuya sahip arturo pérez reverte kitabı.

    orijinal ismi "el club dumas o la sombra de richelieu"dir. ülkemizde iletişim yayınları tarafından "dumas kulübü" adıyla yayımlanmıştır.

    kitabın baş kahramanı lucas corso, antika kitap meraklılarına hafiyelik yapan, onlara istedikleri kitabı öyle ya da böyle temin eden bir kitap avcısıdır. bir arkadaşının ricası üzerine, alexander dumas'nın yazmış olduğunu düşündükleri "anjou şarabı" adlı metni orijinalliğini teyit ettirmek için çeşitli kitap düşkünlerine/eleştirmenlere götürür. bu arada zaman zaman iş yaptığı bir diğer kitap avcısının, antika kitapları alma ve satma konusunda kendisinden daha büyük çapta çalışan varo barja'nın vermiş olduğu bir kitabı -karanlıklar ülkesine geçişin ve hükmedişin anahtarı olduğu söylenilen, içerisindeki resimlerin bizzat lucifer tarafından çizildiği rivayeti bulunan, yazarını ise engizisyon zamanında ölüme götüren "karanlıklar ülkesinin dokuz kapısı"nı- var olduklarını duydukları diğer iki benzeriyle karşılaştırma ve varsa aralarındaki farkları tesbit etme görevini de üstlenir. corso çantasında bu iki kitapla yollara düşer, avrupa'da şehirden şehire geçer, farkında olmadan karanlık bir gizemin içine girer, kendini üç silahşörler'deki karakterlerle özdeşleştirmiş kişilerle mücadele eder, onların kurmuş olduğu "dumas hayranları kulübü"nün ortasına dalar, iki kitap arasındaki bağı ve gizemi çözmeye çalışır, kimi zaman "anjou şarabı" yüzünden ölüm tehlikesi atlatır, kimi zamansa "dokuz kapı" yüzünden. özetle, kitap içinde kitap, macera içinde macera yüklü konusuyla okunası kitaplardandır.

    kitapta ayrıca satır aralarında birçok klasik eserin, özellikle de alexander dumas kitaplarının yazılış sürecine dâir bilgiler de mevcuttur. lâkin ünlü yazarın tefrikalarını oluşturuş yöntemleri (intihal, yardımcılarının fikirlerini kullanıp kendi fikri gibi lanse etme, vs.) yazdıklarını severek okumuş olan okuyucuları hayal kırıklığına uğratan tarzdadır.

    kitapta altı çizilesi satırlar da vardır:

    "~bir kitapsever kitaplara dokunmasından belli olur (. . .) kitaplar söz konusu olunca bazı insanların tavırları insanı rahatlandırıyor, bazılarının ise kitaplara dokunması bile bir cinayet.
    (s.73)

    ~yalnızca hiçbir şey bilmediğimi biliyorum. ve bir şeylerin aslını öğrenmek isteyince de kitaplara başvuruyorum, çünkü onlar hiçbir zaman unutmazlar.
    (s.119)

    ~yalnızca kitaplara ilgi duyan birinin kimseye ihtiyacı olmaz.
    (s.259)

    ~bir araştırma söz konusu olduğunda kitaplar dış dünyadan daha etkindir: kapalı, dış dünyanın rahatsızlık veren etkenlerinden uzak.
    (s.371)

    ~kitapların yanında insan kendini hiç yalnız hissetmiyor, her sayfa bize geçmişten bir günü anımsatıyor, o gün yaşanan heyecanları yeniden yaşatıyor bize.
    (s.398)

    ~her okur bir metni ele aldığında onu kendine göre yorumlar, ona kendi aykırı düşüncelerini yansıtır.
    (s.415) "

    kitap roman polanski tarafından "the ninth gate" adıyla beyaz perdeye de uyarlanmıştır. 1999 yapımı filmde lucas corso karakterini johnny depp, boris balkan rolünü frank langella, kendini üç silahşörler'deki milady karakteriyle saplantılı bir şekilde özdeşleştiren liana taillefer karakterini lena olin, gizemli kadını emmanuelle seigner canlandırmıştır. ama kitap ve film farklılıklar içerdiğinden kitabın yeri ve değeri her zaman ayrıdır gözümüzde.
  • (bkz: #74089519)
hesabın var mı? giriş yap