• lucene üzerine kurulu, java ile geliştirilmiş arama motoru. en önemli özelliği distributed ve real-time olması.

    http://www.elasticsearch.org/

    diğer önemli text-search uygulamaları ise :

    (bkz: solr)
    (bkz: sphinx)
    (bkz: xapian)
  • açık kaynak kodlu arama motoru.
    hepsiburada.com yazılım mühendislerinden eray arslan'ın açık kaynaklı projeye eklediği özelliğe ilişkin makale. katkı sağlamak isteyenler için faydalı olabilir.

    how to develop an elasticsearch feature?
  • elasticsearch bir database değildir. herhangi bir database üzerinde güvenli bir şekilde kayıt altına aldığınız verileri çeşitli araçlar kullanarak elasticsearch üzerinde indexledikten sonra size sunulan api aracılığıyla içerisinde hızlı aramalar yapmanızı sağlayan güçlü bir arama motorudur.

    açık kaynak bir proje olması tamamen ücretsiz olduğu anlamına gelmemektedir.
    community versiyonunda güvenlik özellikleri devre dışı bırakılmıştır. yani bir database gibi kullanıcı adı ve şifre ile erişimi güvenli hale getirmenize izin vermemektedir. sadece nginx veya reverse proxy özelliği bulunan diğer http sunucularını kullanarak dışardan erişimlere authentication özelliği sağlayabilirsiniz. aksi halde bilgilerinizin güvenliği açısından sadece lokal ortamda kullanmanız gerekmektedir.

    küçük çaplı verileriniz içinde arama yapmak için kullanmanızı tavsiye etmiyorum.
    elasticsearch normal bir veritabanının yapamayacağı aramaları yapabilmek üzere geliştirilmiş bir yazılım olduğu için 2gb~5gb gibi datalarda elasticsearch ile cebelleşmenin pek mantıklı bir yol olmadığı aşikardır. güçlü sunucularda güçlü aramalar yapmak için kullanınız.

    bu yazılımın muadili olan "apache solr" isimli arama motorunu kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. kendinizi lüzumsuz bir takım konfigürasyonlar yaparken bulursunuz. yorar ve kısa zamanda kendinden soğutur. tecrübeyle sabittir.
  • geriye uyumlulugu oldukca basarili 1.5 lardan 5+ a guncelledigim data sorunsuz calisiyor.
  • gold subscription özellikleriyle gelen secure feature'lar artık free olmuştur.

    şöyle ki;

    -tls for encrypted communications
    -file and native realm for creating and managing users
    -role-based access control for controlling user access to cluster apıs and indexes; also allows multi-tenancy for kibana with security for kibana spaces

    https://www.elastic.co/…r-elasticsearch-is-now-free

    not: son zamanlarda data leak olayları çok fazla yaşanmaya başlamıştı. bak bu iyi oldu.

    link => https://thehackernews.com/…ibana-data-security.html
  • nosql database diye tanımlayınca tamam o zaman mongodb'den ne farkı var, nedir bu tantana denebilir. mongodb kullanmadaki amaç datanın yapısı gereği relational database kullanma ihtiyacı bulunmamasıyken, elastic search kullanmaktaki amaç aslında relational olabilecek bir datayı dümdüz hale getirip(joinlerden arındırıp) indexing ile hızlı erişmektir.
  • son sürümler ile birlikte gelen feature'lara bi göz atalım..

    https://demo.elastic.co/

    (bkz: machine learning)(bkz: sql query) (bkz: apm)
  • bugünlerdeki tek işim olmuş arama motoru. gerçekten performansı, tasarımı falan hem oldukça kolay hem de başarılı. en önemli avantajı rest'i json ile yönetmekten geçiyor kanımca. sonuçta lucene'i her arama motoru kullanabiliyor fakat özelliklerini bu kadar net ortaya çıkarmasında kesinlikle jsonun payı oldukça büyük.
    aynı zamanda kendi query-dsl'ini de üzerine barındırması fevkalade bir durum. ve tabii ki parent-child ilişkisi ile nested object yapısı. alternatifi olan solr'dan da amazon cloudsearch'ten de kendisini bir adım öteye taşıyor. aynı zamanda schema-free olması da kendisini bir anda nosql veritabanı haline getiriyor.
    bütün bunlara ek olarak hakikaten kimchy'nin dediği gibi en geniş ve güvenilir distributed servisi sağlıyor olması tartışmasız bir numara yapıyor gözümde kendisini.
    bunun yanında ufak tefek eksikleri de var. misal partition tolerence solr gibi değil. index'i kilitlemiyor partition sırasında ve bu da veri kaybına sebep oluyor.
    query dsl'i biraz karışık ve aslında birbirinin yaptığı işleri aynen yapan farklı fonksiyonlar var. resourcelar çok teknik. guide tek parça değil çok dallanmış ve daha önce cloud ile uğraşmayan bir adam kolay kolay zen discovery işini sökemez. örnekleri de oldukça az. support konusunda amazon'a göre geriler.

    fakat ne olursa olsun kendilerinin deyimiyle "bonsai cool" bana göre candır elasticsearch.
  • 2.0.0 ga surumu release oldu. en goze carpan ozellik query/filter ayriminin kalkmasi ve aramalarin query altinda toplanmasi. ayrica store compression ve marvel 2.0 in production ortaminda ucretsiz olmasi baslica ozellikleri.
  • aslında bir nosql databasedir. datayı relational olmayan bir şekilde store ettiği için bayılmadan full text search yapabiliyorsunuz. store edilen datanın küçük bir komutla index haline getirilmesi yeterli. sonra curl veya http post ile sorgu atılarak json formatında sorgulama verisini elde edebilirsiniz. orta halli bir yazılımcı için ayağa kaldırılıp sorgulama yapılmaya başlanması birkaç saati bulmaz. networkte aynı isimli bir instance varsa otomatik cluster olur. önlerine bir load balancer konursa biri down olduğunda diğerinde sistemin devamlılığı sağlanabilir.
hesabın var mı? giriş yap