• elif şafak'ın şaşırtmayan akıbeti.
  • (bkz: pire kasrı)
  • elif şafak hiç okumadım ama yıllar önce baba ve piç kitabı elime geçmişti. birkaç sayfasını okuduğumda daha önce okuduğum bi kitaba çok benzettim. acaba dedim karıştırıyormuyum yoksa kitabını okudum mu? ama kendisini de hiç okumadım. benzettiğim kitap maxime chattam-kötü ruh. tam emin değilim ama bu yazarın bi kitabındaki olaylarla benzer şeyler vardı. zaten o zaman kitaplarını okumama kararı almıştım ve bu çıkan sonuca hiç şaşırmadım.
  • düşünsene hırsızsın ve çaldığın kişi de mine.

    daha dibi yok.
  • bu kadının zaten bit palas'ın da dahil olduğu ilk dört kitabından sonrası plaj kitabı.
    bir de en en ilk kitabını da tekrar bastırmıyordu en son, utanıyordu o öykülerinden, sonradan fikri değiştiyse bilemem, takip etmedim.
    demek en iyi kitaplarından birini hacılamışmış haa, çok değişik bir vaka zaten kendisi.
    gülbitoyla sema dönmeye devam diyerek uğurluyoruz.
  • şimdi bitpalas 2002 yılında çıkmış mine kırıkkanat 2021 yılında dava açmış. yani neden 19 yıl beklemiş. haberi mi olmamış, kitap satsın ben tazminat davasını ona göre açayım mı demiş yoksa başka bir şey mi var? fetöden vururum yoluma mı bakarım demiş? mine kırıkkanat'ın kitabını okumadım ama benzerlikler olmakla birlikte içerik çok farklı deniyor. tabii ekşi her zaman olduğu gibi ilk andan infaza hazır.
  • içerikleri bilmem ama kitap isimlerinin gerçekten aşırı benzediği bir gerçek.
  • kuldan utanmayanlarda yeni bir olay
  • ben atanan bilirkişiye üzüldüm en çok. 2024 bilirkişi tarifeleri burada. adam yaklaşık 1.500 tl karşılığında hem elif şafak hem de mine g kırıkkanat okumakla kalmamış, iki romanı çalışıp karşılaştırmış da. resmen davanın gerçek kaybedeni o. kafa da yanmış belli ki, %5 intihal gibi acayip bir matematiksel sonuç üretmiş. adamcağız ctrl+f ile kelimeleri mi saydı ne yaptı bilmiyorum. mesela %7 deseydi ceza ne olacaktı meraktayım. bence bu iş tam yapay zekalık. popüler yapay zekalara romanları yükleyip, onlara sorup, intihal ortalamalarını almak lazım. böylece kimse zavallı bilirkişimiz gibi acılar çekmez. hatta türkiye'nin tüm yargı sistemini chatg... (oha ne diyorum lan ben)

    görülen lüzum üzerine ekleme:
    çok mesaj gelmiş :) önemli noktalara değineyim:
    1) bilirkişi fiyatları alt limit denmiş. aslında bu fiyatlar 2024 fiyatları, muhtemelen bilirkişi daha alt limiti olan 2023 fiyatlarından işlem gördü. ben bilirkişi olsaydım, en az 150.000 tl + okuma sonrası unutabilmek için gerekli klinik tedavi masrafları olarak anlaşırdım. sıpotlıs maynd of itörnıl sanşayn'daki gibi.
    2) zaten intihal yazılımları var, turnitin gibi onlardan bu sonuç çıkmıştır diyenler oldu. ben de bir program kullanıldığına inanmak istiyorum ama elif şhafak açıklamasında sonucun bilirkişinin edebiyat bilmezliğine yorunca okumuştur herhalde diye düşündüm. canına kıymadıysa bulup sormak lazım.
  • tamamen hayal gücüne dayalı olarak ortaya çıkan eserlerde intihalin varlığının, nerede başlayıp nerede bittiğinin hukuken ve kesinkes tespitinin görece bir matematiği var mı gerçekten?

    bu konu mahkemeye değil, okurlara bırakılmalıydı ve zaten bir yazar için okurun vereceği karar mahkeme kararından çok daha ağır ve katlanılmaz olacaktır her zaman.
hesabın var mı? giriş yap