• orijinal küfürlerden biri. adana tarafında duyduğum bir laftı bu. birinden bahsederken ellisekiz diyorlardı, örneğin ellisekiz hüseyin. geçen gece kuzenime kızan anneannem nerde o ellisekiz, dedi. ısrarla sormama rağmen anlamını söylemedi. kahkaha atan babamdan açılımının ellisekiz pezevenk olduğunu öğrendim. ama neden ellisekiz bu hala bir muamma.
    daha orijinali için (bkz: çatı gavatı)
  • mahbub (sevgili) sözcüğünün ve buna eş anlamlı olan diğer sözcüğün sayısal değeri 58'dir. bu nedenle bu sayı kötü şeyleri anımsattığı için, "ellisekiz" sözü bir aşağılamayı içermektedir.

    kaynak: www.hassas.org
  • eskilere göre bazı sayılar hakaret kavramına girer. ayıp sayılan kelimenin arap alfabesindeki sayısal değerlerine göre (bkz: ebced hesabı) belirlenmiş bazı sayılar bunlar. arapça sevgili kelimesinin ve -esas kelimeyi hatırlayamadım ama- buna eş (!) anlamlı olan diğer kelimenin ebced hesabına göre değeri 58'dir ve bu sayı kötü bi şeyleri çağrıştırdığı için ellisekiz bir aşağılamadır, güneydoğu ve doğu anadolu'da hala öğrencilerin bu numarayı alması aileler için utançtır. ellisekiz pezevenkteki ellisekizin olayı budur. başka bazı meşhur rakamlar için değerlendirmeyi ve hangi rakamın hangi kelimenin harflerinin sayısal değerine denk geldiğini hesaplamayı da size bırakıyorum artık.
  • öyle karmaşık hesaplamalara girmeye gerek yok bu ifadeye kendinde olmayan bir derinlik atfetmek için..şehirler ve meslekleri kodlamasında her nedense sivas'a pezevenklik mesleği düşmüştür..özellikle askeriyede bu böyle bilinir olmuştur, sivas ilimizin plakasının 58 olduğu da göz önüne alınırsa olayın aslı astarı, salaklığı her bi bişiyi ortaya çıkar..
hesabın var mı? giriş yap