5 entry daha
  • göktaşı, kuyruklu yıldız vs. gibi nispeten küçük gök cisimlerine gidilen görevlerde kullanılan bazı uzay araçları:

    -hayabusa:
    japon uzay ajansı** tarafından 9 mayıs 2013 tarihinde itokawa adlı asteroid’ne gönderilen uzay aracı. amaç bu asteroitten örnekler alıp başarıyla dünyaya dönmek. araç 2005 tarihinde yörüngeye girdi. daha sonra başarıyla aldığı örnekleri 13 haziran 2010 yılında dünyaya getirdi. hayabusa, japonca’da şahin (ya da şahin türevi bir kuş) anlamına geliyor.

    -rosetta uzay aracı:
    avrupa uzay ajansı* tarafından 2 mart 2004 tarihinde 67p/churyumov-gerasimenko kuyruklu yıldızına doğru gönderilen uzay aracı. araç 10 yıl sonra, 6 ağustos 2014 tarihinde, başarıyla kuyruklu yıldızın yörüngesine girdi. “bir kuyruklu yıldızın yörüngesine başarıyla oturabilen ilk araç” olarak tarihe geçti. 12 kasım 2014 tarihinde yörüngedeki rosetta’dan ayrılan philae modülü kuyruklu yıldıza doğru inişe geçti. temas sırasında zıpkınlarını kuyruklu yıldıza istenilen şekilde saplayamayan modül savruldu. savrulan modül, yaşanan çeşitli maceralardan sonra elde ettiği bilgileri dünyaya göndermeyi başardı. yörüngedeki rosetta ise 2016 ağustos ayında kontrollü bir şekilde kuyruklu yıldıza çarparak 12 yıllık görevini bitirdi. rosetta son ana kadar dünyaya bilgi göndermeye devam etti. araç adını; napolyon’un 1798 mısır seferinde bulunan ve üzerindeki 3 farklı dil yardımıyla hiyeroglif yazısını çözmemizi sağlayan taştan alır.*

    -osiris-rex:
    amerikan uzay ajansı** tarafından 8 eylül 2016 tarihinde 101955 bennu asteroitine doğru fırlatılan uzay aracı. araç, 2018 yılının sonlarında başarıyla yörüngeye oturmayı başardı. asıl amaç, yüzeye inip örnek alarak 2023 yılında dünyaya geri dönmek. şu sıralar nasa; yüzeyde inilebilecek, mümkün olduğunca düz ve kayalıksız bir yerler arıyor. bennu adını, antik mısır’da çeşitli efsanelere konu olan anka benzeri bir kuştan alır. bu efsanelerden birinde bennu tanrı osiris‘in kalbindeki çatlaktan ortaya çıkar.

    -hayabusa 2:
    japon uzay ajansı** tarafından 3 aralık 2014 tarihinde ryugu asteroitine doğru fırlatılan uzay aracı. araç 2018 haziranda hedefine ulaştı ve yörüngeye girdi. amaç, yüzeye oldukça yaklaşıp zıpkın, mermi benzeri bir sistem fırlatarak yerden yükselen parçaları toplamak. aracın topladığı örnekler ile 2023 yılında dünyaya dönmesi bekleniyor. hatta aracın dünyaya yaklaşıp topladığı örnekleri bir modülle dünyaya bıraktıktan sonra kalan enerjisi ile, şu an üstünde tartışılan, başka görevlerde kullanılması düşünülüyor.
    edit:imla
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap