152 entry daha
  • şahsi kanaatimce j. r. r. tolkien tarafından yaratılan orta dünya'nın fantastik kurgu edebiyatı içindeki tartışılmaz büyüklüğüne ve saygınlığına babasının kendisinden daha çok katkı sağlamış olan kişidir. hatta orta dünya bugün bu kadar ulu bir mertebedeyse baba tolkien'den ziyade aslen christopher tolkien sayesindedir. hemen celallenmeyin, açıklayayım :

    bu muazzam evreni tasarlayan ve yaratan kişi olarak j. r. r. tolkien'in dehası ve başarısı zaten tartışılmaz bir şey ancak orta dünya'yı bugün diğer bütün fantastik kurgu evrenlerinden apayrı bir noktaya koyan the silmarillion isimli külliyat kendisinin hayattayken tamamlayıp bitiremediği, bitirdiği kadarını da yayınlanacak kadar yeterli (ve belki de gerekli) görmediği bir eserdir. zira düzenli bir olay örgüsüne sahip bir roman değil ansiklopedik bir kitap, bir mitoloji anlatımı, bir tarihçedir. ölene kadar yazmaya devam etmiş, bir çok hikayesinde zaman içinde çeşitli değişiklikler yapmış, bir türlü bitirememiş, son hallerini veremeden de vefat etmiştir. tolkien'in yarattığı evrene dair hayattayken yayınlatmayı uygun gördüğü sadece iki tane tamamlanmış eseri vardır, onlar da the hobbit ve the lord of the rings'dir.

    şayet christopher tolkien, babasının ölümünden sonra onun geride kalan el yazmalarını bir araya getirmese, o el yazmalarındaki hikayeleri kabul edilebilecek en olası şekilde kronolojik olarak sıraya dizmese, tolkien'in yarım bıraktığı hikayeleri (kendisi hayatta olsa büyük ihtimalle yeterli ve uygun görmeyebileceği şekillerde) tamamlayarak bir kitap olarak yayınlamasa, dünya çapındaki edebiyat severler the silmarillion ve akallabeth and of the rings of power gibi kitapları hiç okumamış olsa, orta dünya bugün belki de ardından gelen tüm fantastik kurgu eserlerine en büyük ilham ve alıntı kaynağı olmuş bir mihenk taşı haline gelemeyecekti. en iyi ihtimalle bir adet dört başı mamur çocuk kitabı (the hobbit) ve içinde daha büyük ve derin bir evrene dair bir çok gösterge barındıran ama o evrenin ne boyutlarda olduğu mevcut içeriğinden muallakta kalıp pek de anlaşılamayan başarılı bir macera-fantazi üçlemesinden (the lord of the rings) ibaret olarak kalacaktı. kimbilir, fantazi edebiyatının kralı belki j. r. r. tolkien değil, the silmarillion gibi benzer büyüklükte bir dünya yaratımını akıl edebilip hayattayken yazıp yayınlatabilen başka bir isim olacaktı.

    bugün ekşi sözlük ve internet üstündeki milyon tane sitede (bkz: tolkien vs rowling vs martin) ya da (bkz: harry potter vs the lord of the rings) ve hatta (bkz: the lord of the rings vs game of thrones) tarzı geyik karşılaştırma başlıkları açılıp altında yüzlerce insan iyi-kötü fikirlerini paylaşabiliyorlarsa, bu tür karşılaştırmalarda orta dünya'yı haklı olarak en üste koyup laf söyletmiyorlarsa, öyküleri yaratıp yazan kişi j. r. r. tolkien olsa bile asıl aslan payı oğlu christopher tolkien'e aittir. bir evlat babasına ne kadar faydalı olabilirse o kadar olmuştur bu anlamda. allah rahmet eylesin.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap