1402 entry daha
  • 33 vakadaki örneklerden çıkarılan virüsün genom analizlerine göre, geçirdiği mutasyonlar göz önüne alındığında virüsün çıkışının kasım 2019 gibi olduğu tahmin edilmekte.

    bu bilginin satır aralarını değerlendirdiğimizde bu bence hem iyi hem kötü bir haber.

    kötü tarafı şu, virüsün genom haritası çıkarılıp kesin teşhis koyulmadan/yeni bir virüs olduğu anlaşılmadan en az 2 ay önce çıktığı düşünüldüğünde global ölçekte yayılması özellikle de semptomları mevsimsel üst solunum yolu hastalıklarına benzediğinden- tahminlerden de fazla çıkacak gibi. yani öncesinde bu virüsten etkilenen insanların grip teşhisiyle evine gönderilmiş olması muhtemel. hatta #101173631nolu entrymde detaylı bahsettiğim şu anda şüpheli olarak analiz edilenlerde sadece son 14 gün içerisinde wuhan'dan gelen veya wuhandan gelen birisiyle yakın temas içinde olup da üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenler olduğu için hala bu virüsü taşıyan bir çok kişi muhtemelen analiz edilmeden grip teşhisiyle tylol hot yazılıp evine gönderilmekte.

    bu kadar iç karartıcı bir bilgiden sonra gelelim iyi habere,
    bu kadar (olası) hasta grip teşhisiyle evine gönderilip, otoritelerin dikkatini çekmeyecek bir şekilde hayatına devam etmiş ve hala devam ediyorsa (ve bu hastaların muhtemel ölümleri mevsimsel grip enfeksiyonuna bağlı ölümler olarak değerlendiriliyorsa, en azından bu orandan bugüne kadar dikkat çekici şekilde çok ciddi bir oranda sapmadıysa) hastalığın öldürücülüğü konusunda çok da panik yapmaya gerek olmayabilir. zaten ilk başlarda %4 oranında gözüken vaka/ölüm oranları şu anda %2,5 gibi gözüküyor. yani teşhis sayısı arttıkça ölüm oranı düşme eğilimde gibi. muhtemelen gün geçtikçe bu biraz daha düşecek. gene de çok da hafife almamakta fayda var çünkü gripin öldürme oranı %0,1 civarı. coronavirisün öldürücülüğü ne kadar düşse de bundan daha yüksek bir değerde sabitlenecek gibi.

    bir de ilk paragrafta verdiğim linkte bahsettiğim bilgiyi göremeyen olursa diye ekleyeyim

    --- spoiler ---

    this phylogeny shows evolutionary relationships of viruses from the novel coronavirus (ncov) outbreak. all samples are highly related with at most five mutations relative to a common ancestor, suggesting a shared common ancestor sometime in nov 2019. this indicates an initial human infection in nov 2019 followed by sustained human-to-human transmission leading to sampled infections.
    --- spoiler ---
11680 entry daha
hesabın var mı? giriş yap