11 entry daha
  • dün itibariyle galasi yapilan tarihsel atmosferde geçen aksiyon ve komedi agirlikli duygusal bir filmdir.

    olumlu ve etkileyici yönleri, gerek reji , gerek oyunculuk ve dekor kostum, gerek post prodüksiyon acisindan olumsuz yonlerine gore daha baskın olan son yillarin en farklı ve sürükleyici filmi.

    dayanamayip spoileryapmak gerekirse:

    konu:
    istanbul'un ingiliz işgali altında oldugu yıllarda, eski bir denizci olan yandim ali kumara ve kavgaya karismis cool bir istanbul delikanlisidir. ortalikta gezen ingilizlere feci uyuz olmaktadır. büyük aşkı defne de zaten istanbullu bir rumla evlenmiştir. bir de yıllardır alinin peşinde olan eski döğüş hocası vardır (biraz amerikan ve japon filmi konuları gibi olmuş).

    o sırada kemal paşa bir grup komutanla gizli toplantılar düzenlemektedir ve yandim ali paşayla kısa bir diyalog bile yasar ve kendini kurtulus savasina destek verirken bulur. olaylar gelişir. spoiler'in bi tarafına su

    filmin enteresan yanı, kill bill'deki gibi gercek goruntuden karikatür goruntusune gecişler etkileyici olmus. anime havasi da yaratılabilirmis bence. neyse yine de guzel.

    komedi agirlikli ama duygusal anlar da yok degil. aksiyon sahneleri cok basarili. biraz amerikan vari patlama sahneleri fazla tutulmus ama zaten turk filmlerinde bu sahnelere aç oldugumuz icin ben rahatsız olmadım filmi izlerken.

    aksiyon sahnelerinde havada ucmalar, dovulen adamın kafasının kapının oteki tarafindan cikmasi gibi cizgi roman tarzı yaklasımlar ozellikle yapilmis. cunku zaten kahramanımız bir cizgi roman kahramanı. ingilizlerin iskencesinden ciktiktan sonra sevgilisini operken alinin yüzünde birakin işkence izini , tek bir cizik kalmamıs olmasını da bu karikatür atmosferine bagliyorum.

    oyunculuğa gelince:
    mustafa kemal paşayı oynayan oyuncuya saglam bir kemal paşa makyaji yapilmis, izlerken paşanın yaglı boya resmine bakiyormussunuz gibi oluyorsunuz. aşırı kemalistleri carpacak goruntuler yaratilmak istenmis sanırsam.

    kenan imirzalioglu'nun naif yüzü ve oyunculugu harikaydi. cizgi roman kahramanı havasina girmiş. yer yer kavgaci, yer yer cocuksu, yer yer milliyetci bir yigit yer yer capkin... cansu dere 'de hic oyunculuk bulamadım dogrusu anna adlı rus kardesimiz bile daha iyi oynamış kanımca.

    cansu dere'nin eşi rolündeki dimitri adlı rum amcanın türkçesi, istanbul rumlarının türkcesine benzemiyordu. o olmamış bence. rahatısiz ediciydi. daha iyi olabilirdi diyelim.

    cambaz rolü (şu arçelik reklamındaki şaşkın aşık'ı oynayan oyuncu) filme cok iyi oturmuş. hiç gerek yokken ortaya çıkan bu karakter biraz daha önemli roller edinebilirdi filmde bence. bu tür cizgi roman ya da masal kahramanlarında yüzük kardesligi tarzı yoldaşlılklar genelde iyi malzemedir. keşke senaryoda biraz daha aktif olaydı bu karakter. ama yine de yerli yerine oturmuş.

    oyunculuk dışında, uzun sacli istanbullu rum palikarya lari rahatsız ediciydi. daha cok rock bardan cikmis genclere benziyorlardi. oyuncu arkadaş saçını kesmek istememiş olabilir mi diye dusunuyor insan. gerçekçi gelmedi.

    kostum ve dekor muhteşemdi. dekor icin hazirlanan kupa (couppe)yani at arabasi cok guzeldi. ayrica fonda kullanılan kırmızı renkler etkileyiciydi. yandım ali kostümü masalsi bir hava katiyordu. bıyıklar fes gibi detaylar incelikli calisilmis. etkileyici bir kahraman olusturulmuş.

    tarihsel detaylar inandırıcı geldi bana. pontosrumlarının bayragina kadar tüm detaylar birebir gerçekciydi. tebrik ederim.

    post prodüksiyon a cok caba sarfedilmis. gorsel efektler, patlama efektleri, bogazdaki eski istanbul goruntusu dijital ortamda saglanmıs. cok basarili. istanbul kanatlarımın altındaki komik goruntulere rastlamiyorsunuz.

    bence o kadar sisirilmis boş filmden sonra, yandim ali, hem eglendiren hem gorsel olarak doyuran hem de biraz anti emperyalist mesajlar iceren guzel bir calisma.

    filmin ana temalarından biri "öyle dönemlerden geçiyoruz ki kime guvenecegini bilemiyorsun".

    filmde genel politik sablonlara bagli kalinmamasi en sevdigim ozelik oldu. mesela, klasik kemalist- islamci tartışması gibi saçma seyler yaratmayacak kadar özenli davranılmış bazı sahnelerde. yani sakallı ve sarıklı olanlar vatan dusmanı, asker kiyafetliler vatansever gibi bir çiğlikten kaçınılmış. bu incelik güzeldi. sarikli mebuslar da vatanseverdi.

    yine benzer şekilde özenli davranılmış, azınlıkların hepsi türk düşmanıydı gibi bir bir izlenim de yaratmaktan özellikle kaçınılmış. azınlık olup yandım aliye yardım edenler bile var filmde. türk olup da hainlik yapanlar oldugu kadar. hatta izleyicinin başta sevmedigi dimitri karakteri, yani cansu dere'nin rum eşi bile silah tüccari olmasına ragmen, osmanlıya karsı isyan eden rumları karşı tepki gösteriyor. ya da işkence görürken çevirmenlik yapan mişon adlı yahudi , yandım aliye yardım ediyor ingilizlerden kurtulması konusunda.

    keske biraz daha cizgi roman efektleri artsaymış ve abartılsaymış. . bazı abartili sahneler havada kalmazmış boylece. cizgi roman kahramanını sinemaya aktarirken cok cekinemden uçulabilirdi diyorum. biraz abartmakta yarar var .yonetmen biraz utangac davranmıs gibi geldi bu konuda. yine de cansu derenin kötü oyunculugu dısında son yillarda izledigim en iyi filmlerden biri.
75 entry daha
hesabın var mı? giriş yap