4 entry daha
  • serinin ikinci adamı.

    ilki: (bkz: muhammed rıza şeceryan/#10480352)

    iran klasik müziği denilince akla gelen ikinci isim şehrâm nâzırî’dir. adı her ne kadar ingilizce shahram nazeri şeklinde yazılsa da (orijinal dili olan farsça’da ve elbette ki türkçe’de de) okunuşu şehrâm nâzırî şeklindedir. biraz etimolojik olarak olaya bakarsak: şeh = şâh kelimesinin muhaffef şeklidir ve şâh anlamına gelir. yani hükümdar, kral, imparator. nâzırî = nâzır kelimesine aidiyet eki olan –î ekinin getirilmesiyle oluşmuştur ve nezaret eder bir şekilde olan şeklinde türkçe’ye aktarılabilir. aynı zamanda falcılıkla uğraşan gibi bir anlam da çıkarılabilir.

    şehrâm nâzırî kullanımı üzerinde anlaştıktan sonra şunlar söylenilebilir: şehrâm nâzırî 1949 yılında iran’ın kirmanşâh eyaletinde dünyaya gelmiştir. ilk müzik eğitimini ailesinde alan nâzırî, henüz 8 yaşında “sufi ensembles” adlı gruba girmeyi başarmıştır. 11 yaşında iran televizyonunda sahne alan nâzırî, bunun hemen ardından geleneksel “redif” repertuarına dair eğitim almıştır. ilerleyen yaşlarında sufizme dair merakı iyiden iyiye artan nâzırî’nin önünde okyanus gibi bir literatür olduğunu bilmenizi isterim. bunların başında mevlevî literatürü gelmektedir ki mevlevîlik müzik ile birlikte anılmıştır daima. feridüddin atar, mevlânâ celâleddîn ve hafız i şîrâzî gibi filozofların eserlerine merak salan nâzırî, aynı zamanda iran’da bir gelenek olan “tasnif” türünde de eğitim almaya yönelmiştir.

    işte bu yönelişten sonra şehrâm nâzırî’nin hayatına üstad abdullah devâmî dahil ve müdahil olmuş, akabinde abdülali vezîrî, celâl zülfünûn, ve son olarak çoook büyük üstad muhammed rıza şeceryan kendisine hocalık yapmıştır. kendisi üzerinde en büyük etkiyi yapan da hiç şüphesiz büyük üstad muhammed rıza şeceryan’dan başkası değildir.

    sufi geleneği çok iyi bilen ve müziğe en iyi aktaran isim olan muhammed rıza şeceryan’ın da etkisiyle iyice sufizme yönelen şehrâm nâzırî, bundan sonra kendi bestelerini, daha doğrusu tasniflerini yapmaya başlamıştır. bunların başında da mevlana celaleddin’in rubaileri ve divanında bulunan şiirler yer almıştır. bugün şehrâm nâzırî, farsça’da üç telli anlamına gelen setar adlı çalgının saygın virtüözlerinden, iran klasik müziğinin sayılı ustalarındandır. amerika’dan rusya’ya kadar yüzlerce konser ve bbc’ye röportaj vermiştir. yavuz bingöl kim ya hu?

    albümleri:

    shahram nazeri & the dastan group
    loulian
    through eternity: homage to molavi (rumi)
    mystified
    through eternity
    mythical chant
    iran: masters of traditional music, volume 3 (dâryûş tâlâî ile birlikte)

    şeklinde sıralanırlar.
82 entry daha
hesabın var mı? giriş yap