9859 entry daha
  • tanım: ses kalitesi ile alakalı bir bilgi vermek istediğim servis.

    normal şartlarda apple music ve spotify’ın en yüksek kalite seçeneklerinin arasındaki ses kalite farkını kulakla ölçmek son derece zordur. burada bazı arkadaşların ses kalitesinde fark var demelerinin sebeplerinden bir tanesi ne yazık ki cihazlarımızın kullandıkları teknolojilerden kaynaklanmakta.

    spotify codec olarak ogg vorbis kullanır.
    apple music codec olarak aac kullanır.

    iphone ile kablosuz kulaklık kullandığınız zaman ses kulaklığa sadece iki farklı codec ile gidebiliyor. birisi aac, diğeri ise sbc. spotify ile müzik dinlediğiniz zaman dinlediğiniz müzik kulaklığa giderken ogg vorbis’ten aac’ye dönüştürülüyor. bu iki codec’in seste yaptıkları optimizasyonlar uyumsuz oldukları için kayıplı bir codec’ten diğer kayıplı codec’e çevrilme esnasında ses kalitesi düşüyor. apple music aac kullandığı için bu durum daha etkisiz oluyor. çünkü aac codec kulaklığa giderken tekrar aac’ye çevriliyor ama aynı optimizasyonlar yapıldığı için kalite kaybı minimumda kalıyor ve siz bir şey hissetmiyorsunuz.

    android tarafında ise seçenekler daha fazla. aac ve sbc yanında bir de aptx var. aptx’in de çeşitli versiyonları var. codec olarak aptx kullanıldığı zaman* kullanılan aptx teknolojisine bağlı olarak ses kalitesindeki kaybı minimuma indirebilirsiniz.

    bilgisayarlarda da acaip bir durum var mesela. apple cihazlardan bazıları aptx destekliyorlar ve aptx destekleyen kulaklıkla bağlandığınızda bu codec’i kullanabiliyorlar. pc’de ise iphone’daki gibi aac kullanılıyor, olmuyorsa sbc. aptx destekleyen adaptörler var ancak bulması oldukça zor. yani android işletim sistemli cihazlarla mac ler bu konuda birbirlerine benziyorlar, aynı şekilde iphone ile pc birbirine benziyor.

    tabi bu yazdıklarımın tamamı kablosuz kulaklıklar için geçerli. kablolu kulaklıklarda bu sorun yok.
3143 entry daha
hesabın var mı? giriş yap