906 entry daha
  • ingilizcemi geliştirmek sürekli istediğim bir hedefti fakat sürekli erteliyordum. malum karantina günlerinde artık yapacak bir aktivite kalmayınca iki haftadır ingilizceye sardım ve çok önemli bir bilgi öğrendim. belki burada defalarca söylenmiştir veya çoğu kişi tarafından biliniyordur ama ben yine de bilmeyenler için anlatmak istiyorum.

    efendim biz sürekli kör bir şekilde, rastgele ingilizce öğrenmeye çalışıyoruz. direkt zamanlardan başlamaktan tutunda direkt kelime öğrenmeye kadar bir sürü yöntem deniyoruz. kimse bu zamana kadar kardeş bak bu ingilizcede devrik cümle diye bir şey yok, basit bir cümle dizim kuralı var demedi.

    ingilizcede en karmaşık cümleler bile aşağıdaki şekilde kuruluyor;
    özne + yüklem + nesne + belirteç + yer + zaman bu kuralı kafamıza kazırsak cümle kurmak çok basit oluyor. en güzel yani ise ingilizcede devrik cümle yok denecek kadar az, yani bu kural şaşmıyor.
    örnek verelim;
    ayşe (özne) cleaned (yüklem) the table (nesne) with disinfectant (zarf) at school (yer) for minutes. (zaman)
    ayşe okulda masayı dezenfektanla birkaç dakika boyunca temizledi. bu kadar basit.

    bu kuralı öğrendikten sonra en önemli bilgi kelime ezberlemek ama bunu da rastgele yapmıyoruz. kelimeleri sınıfıyla beraber öğreniyoruz. mesela bir kelime öğrenirken bu kelime fiil mi, nesne mi, zarf mı bunu bilerek ezberleyeceğiz. böylece öğrendiğimiz kelimeyi cümlede nerede nasıl kullanacağımızı kestireceğiz. ben bunun için remzi hocanın ücretsiz kaynaklar bölümünde sınıflandırdığı listeleri kullanıyorum kendisi sağolsun kelimeleri sınıflarına göre hazırlamış. kelime listeleri

    bunlardan sonraki husus zamanları öğrenmek ki bu zamanların önce mantığını anlamak lazım. 12 tane zaman var arkadaşlar, bunların önce nerede kullanılacağını anlamak lazım onu da sağolsun buradaki hocamız çok güzel açıklamış. ingilizce zamanlar

    bu konuda uzman değilim ama kendi adıma konuşacak olursam, tüm bunlar bittikten ingilizcede gerçekten hatırı sayılır bir seviyeye geliyorsunuz. bir de bunların üstüne geri kalan grammer konularını ekleyince tadından yenmez vallahi. tabii ki herkesin seviyesi aynı değil ama ben bunun için şu linkteki kitabı kullanıyorum.

    umarım bazı kişilere bu konuda bir nebze de olsa yardımım dokunmuştur. son olarak demeden olmaz, yukarıda verdiğim bağlantılarla ve kişilerle hiç bir bağlantım yoktur. sadece kendi çapında ingilizcesini geliştirmek isteyen bir kişiyim. sevgilerle.
584 entry daha
hesabın var mı? giriş yap