11 entry daha
  • patrick süskind'in 58 sayfalık kısa eseri.

    kontrbas, hayatlarımızın merkezinde yer alan cisimlerin, eşyaların, araçların tümüdür aslında. kimisi için steteskop, kimisi için çekiç, cüppe, kalem, torna tezgâhı, tebeşir veya direksiyon. hayatlarımızı kazanırken omuz omuza verdiğimiz, her allah’ın günü bir araya geldiğimiz, birer uzvumuz gibi bütünleştiğimiz, cansız, sesleri çıkmayan ama hayatta görebileceğimiz en yüksek sadakatle bizimle dayanışan, emeklerimizin en yakın şahitleri cisimler.. bu 58 sayfalık kitabı okurken kontrbas yerine kendi emeğinizin dayanışma objesini yerleştireceksiniz.

    kontrbas’ı okurken emeği, insanın emeğine duyduğu saygıyı, emeğe yabancılaşmayı, ortaya çıkan nihai eserde küçücük dokunuşa sahip birisi olarak unutulmayı, değersizleşmeyi ve yalnızlaşmayı görüyorsunuz. karakter ile kontrbas arasındaki ilişki, maddeyle aklın, cisimle duygunun, cansızlıkla canlılığın inişli çıkışlı birlikteliğini içeriyor. fakat kontrbas, başlarda ilgi ve heyecanla sahip olunan ama zaman içerisinde varlığı unutulan, değersizleşip sıradanlaşan eşyalar gibi değildir. kontrbas, hayat mücadelesinin ve var olma savaşının birlikteliği zorunlu kıldığı dayanışma arkadaşıdır. hevesle başlayan ilişki, bir süre sonra ‘ne onunla ne onsuz’ haline gelir. aklın ve mantığın bitmeye yüz tuttuğu, aşkın ve tutkuların körüklendiği noktada da kontrbas vardır.

    bu kısa eserde süskind, okuyucusuna, hayatın, varoluşun ve emeğin derin sorgulamalarını yaptırıyor. kontrabas, yıllardır ankara devlet tiyatrosu’nda oynayan ve olcay kavuzlu’nun muhteşem oyunculuğuyla hayat bulan tek kişilik, tek perdelik efsane bir tiyatro oyunudur da aynı zamanda. bir kahve molasına sığabilecek hacimdeki bu kitabı ve pandemi süreci son bulup sahneler yeniden açıldığında ise oyunu muhakkak değerlendirmenizi tavsiye ederim.

    ----
    kaynak: https://www.instagram.com/ovekakitap/
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap