913 entry daha
  • insanların ingilizceyi (ya da almancayı) öğrenme motivasyonunun artık türkiye’den ziktir olup gitmek olması ne kadar üzücü lan. üstelik yurt dışına yerleşmek isteyenleri asla suçlamıyorum.

    uzun süredir farkındasınızdır, ekşi sözlük’te ingilizce başlığı altında girilen bilgi entryleri onlarca fav alıp, debe’ye giriyor. biri otuz tane phrase paylaşıyor, öteki nasıl aksan kasılır bilgi veriyor, beriki de bazı deyimlerin kökenlerini açıklıyor. en az 100 fav garanti. bunun dışında, ingilizce öğreten cep telefon uygulamaları ve youtube’daki ingilizce dersi videoları bu sıralar oldukça popüler. yanlış anlaşılmasın, sonuna kadar destekliyorum ve ben de kullanıyorum. benim anlatmak istediğim, ben de dahil, insanların yabancı dili öğrenme isteklerinin altında yatan asıl nedenin zamanla değişmesi. ülkenin ikliminden dolayı, on sene önceki motivasyon ile şimdiki çok farklı. o da şu : “bir yabancı dil öğrenip hemen yurtdışına gidebilmek” .

    çünkü yeni doktor olmuş bir tanıdığımın harıl harıl ingilizce çalışması, komşumun 9 yaşındaki kızının ingilizceden haftada 2 gün özel ders alması (annesinin dediğine göre büyüdüğünde yurtdışında yerleşebilmesi için), yakın arkadaşlarımdan birinin kredi çekip dil öğrenmek için malta’ya gidecek olması başka türlü nasıl açıklanabilir? yoksa netflix’te filmleri alt yazısız izlemek, londra’ya tatile gittiğinde en yakın postaneyi sorabilmek, dickens’ın romanlarını orjinal dilinden okuyabilmek, ülkemize gelen turistlere yardımcı olabilmek için değil herhalde. elbette bu nedenlerle de ingilizce öğrenmek isteyenler mutlaka vardır. özellikle ülkemizdeki iş başvurularında ingilizce bilmek artık neredeyse olmazsa olmaz. ancak gençlerin ve ebeveynlerin son yıllarda ingilizceye bu kadar önem vermelerinin asıl nedeni, bu saydığım gerekçelerden hızla uzaklaşıp, giderek yurtdışında yaşama isteğine dönüştü.

    nedenleri malum. ne yazık ki.

    türkiye bugün eğer çok farklı bir durumda olsaydı insanlar sadece kişisel gelişimi için ingilizce öğrenmek isteyeceklerdi.
577 entry daha
hesabın var mı? giriş yap