95 entry daha
  • kemal derviş, 19 şubat 2001 krizi'nden bir hafta kadar sonra apar topar türkiye'ye geri çağırılarak dünya bankası başkan yardımcılığı görevini bırakıp ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevini üstlenmiştir.

    balık hafızalı olanlar için yeniden hatırlatmakta fayda vardır: 19 şubat 2001 krizi, türkiye cumhuriyeti hazinesi'nin almakta olduğu borçları ödeyememesinin eşiğine geldiği, piyasalarda hazine'nin biriken borçları ödeme kapasitesine olan inancın yok olduğu ve dolayısıyla gerek piyasadan çıkmak isteyen yabancı yatırımcıların, gerekse carry trade'de yanlış tarafta yakalanan yerli mâli kurum ve spekülatörlerin pozisyonlarını kapamak için apar topar döviz almaya çalıması sonucu kur çıpasının işlerliğinin kalmadığı, hazine kağıtlarındaki açık pozisyonlarını finanse etmek isteyen bankalarınsa gecelik faizleri astronomik rakamlara fırlatmaları neticesinde tetiklenmiştir.

    ödeme güçlügü çekilen bu borçlar senelerdir türkiye cumhuriyeti hazinesi tarafından, kit'lerin görev zararını karşılamak için, devlet bankalarının batan kredilerini telafi edebilmek için, binbir türlü sikorsky'ler ve f-16'ların alımını finanse edebilmek için, sosyal güvenlik kurumlarının dağ gibi büyüyen mali açıklarını kapayabilmek için, her seçim öncesi bol keseden memura zam işçiye teşvik ödeyebilmek için, falan için ve filan için tamtakır edilen kamu mali dengesini yerine oturtabilmek için alınmıştır. kisacası, bu borçları kemal derviş ve kayınçosu sahte imzalı çek yazarak aldılar sanıp kendisine hakaret seviyesine varacak eleştiriler yöneten zevatın endiseleri pek yersizdir.

    tabii ki gözcü gazetesi'nin ekonomi sayfalarının herkes okuyabilsin diye 24 punto manşetle atılan haberlerinde ve o haberlerin gazıyla çalakalem yazılan entry'lerde bu borçların kökeni ve türkiye ekonomisi'nin 1950'lerin sonlarından beri sürekli kıyısında bulundugu ödemeler dengesi krizlerinin altında yatan sebeplerle ilgili beylik laf cümbüşünden gayri herhangi bir ciddi veriye ve istatistiki analize rastlamak mümkün değildir. yine de ilgilenenler için 1994 yılından itibaren kamu'nun konsolide bütçe dengesi
    http://www.treasury.gov.tr/…inansmani_1994-2003.htm
    adresinde kolayca bulunabilir, borçlanmaların ne olduğu ne zaman yapıldığı görülebilir, hain kemal derviş'in ve kayınçosunun nelerin müsebbibi oldukları bir kez daha anlaşılabilir (!)

    daha detaylı bir etki analizi yapmak isteyenlerse, kamu tahvil ihraçlarının kemal derviş öncesi iskonto fiyatlarını ve kemal derviş'in uygulamaya başladığı ve akp hükümeti'nin de 2002 sonrasinda devam ettirdiği ekonomik istikrar politikası sonucu tahvillerde oluşan iskonto fiyatlarını karşılaştırabilirler. ev ödevi: tahvil numarası hazine'nin websitesinden öğrenilip bloomberg'den aylık fiyatlama bilgilerine bakılacak.

    hâlâ doymayanlar, hâlâ bilgiye susayanlar ise, türkiye'nin kamu net borç stoku'nun gayri safi milli hasıla'ya olan oranının kemal derviş'in ekonomik programının uygulanmaya başladığı 2001'den itibaren nasıl değiştiğini yine hazine'nın ayrıntılı zaman serilerinden öğrenebilirler (websitesinde aramak size kalmış artık). kopya çekmek isteyenler için (bkz: türkiye'nin borcu leblebi çekirdek/@leave)

    sonsöz: türkiye gibi, insanların zerre kadar akıllarının ermediği konularda ahkam kesmeyi görev bildikleri bir ülkede, insanların tigana'yı eleştirirken çifte kupalı teknik direktör, anayasa mahkemesi kararlarını eleştirirken hukuk fakültesi dekanı, orhan pamuk'un nobel edebiyat ödülü konuşmasını eleştirirken de edebiyat yorumcusu kesilivermeleri elzem oldu neredeyse. bilgi sahibi olan fikirlerin daha da artabilmesi dilegiyle.

    tanım: "esas ülkesi"nde yaptıklarının değeri, abd'ye dönmesinden sonra anlaşılan ekonomist, reformcu, siyaset adamı.
570 entry daha
hesabın var mı? giriş yap