14 entry daha
  • mühendislik gibi başka alanlarda bilgim yok ama doktor olduğuma göre bu konuda birkaç şey söyleyebilirim sanırım.
    öncelikle hemşire dediğiniz en iyi şartta 4 yıllık eğitim alır ki güzel ülkemizin sağlık sisteminde hali hazırda hemşirelerin çok büyük bölümü lise mezunu ya da 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunudur. doktor ise teorik yükü fazla 6 yıllık zor bir eğitimden geçer.üzerine uzmanlık yapacaksa en az 4 yıllık bir uzmanlık eğitim alır.
    eğitimin içeriğine baktığımızda ise hemşireler hekimlere göre oldukça yüzeysel bir eğitim alırlar. en basitinden açın bakın bir anatomi kitabına aradaki uçurumu farkedebilirsiniz.
    hemşirelerin tüm hasta müdahalelerine hakim olması ya da tedavi düzenlemesi aldıkları eğitim gereği mümkün değildir ve gerekli de değildir. çünkü hasta konusunda esas sorumluluğu olan, kendisine tedavi edici yetki verilen kişi doktordur. yani bir hastanın kalbi durduğunda örneğin karar verici doktordur ve böyle de olması gerekir. çünkü hemşirelerin çoğu asistoli, supraventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon vs gibi ritimleri ve tedavilerini bilmezler. bilmelerine de gerek yoktur zaten, görevleri tedavinin düzenlenmesi değil uygulanmasına yardımcı olmaktır.
    hemşirelerin tecrübeli olanları tecrübelerinden dolayı bazı hastalıklara ve tedavilere aşina hale gelebilirler fakat hiçbir zaman o hastalıkla ve ilişkili durumlarla ilgili çok yönlü bakış açısı geliştiremezler. bu yüzden o donunda sallar dediğiniz asistan doktor eğitimi sonunda hastanın tedavisini düzenleyebilir, cerrahisini ve takibini yapabilir hale gelirken hemşire yardımcı olarak kalır.
    sözün özü rol çalma gibi bir hadise yoktur.

    önemli not: donunda sallar diye bok atılan "asistan" yani asistan doktor 6 sene tıp okumuş üstüne uzmanlık sınavı gibi zor bir sınavı kazanıp ihtisasa başlamış kişidir.
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap