28 entry daha
  • öğlen bir hintliyle buluşup, öğleden sonra bir etiyopyalı'yla görüşüp, iki filipinli' nin bulunduğu ve bir hintli' nin kullandığı bir nevi kaçak taksiyle binbir milletten insanın dolandığı alışveriş merkezine gidiyorsanız olağan bir gün geçiriyorsunuz demektir.

    son gelişimden bu yana geçen 7 senede şehir dikey olarak gelişmeye ve bir sürü boş yer olmasına rağmen deniz doldurularak binalar inşa edilmeye başlanmış. daha önce aralık ortasında gelip ocak başında döndüğüm halde ilkbahar keyfi yaşamıştım. yaz gelmeden, havalar ısınmadan tekrar geldiğimde ise çöl sıcağının ne olduğunu hayal edebileceğim kadar veri ve nem almış durumdayım.

    tamamı sürekli klimatize olan ortamdan sokağa çıktığınız an yüzünüze bir nemli sıcak çarpmakta. bu sıcak tanıdık geliyor ve bir anlık olduğunu düşünüyorsunuz. geldiğimden beri tanımlamaya çalışıyorum. yaz sıcağında eskihisar topçular feribotuna girip, arabanızdan indiğinizde denizin kokusu ve nemi ile motorin ve egzoz kokusu bir anda yüzünüze çarpar, sonrasında bir esinti alıp götürür bunu. ya da alışveriş merkezlerinin kapalı otoparkına girersiniz, kalabalıktır, bütün arabaların sıcağı ve alışveriş merkezinin klimalarının sıcağı garajı cehenneme çevirmiştir, arabadan indiğinizde nefes alamazsınız. işte burada mayıs ayında bile sabah erken saatlerden gecenin bir yarısına kadar her an aynı yoğunlukta bu hissi yaşıyorsunuz. musluktan çok sıcak su akıyor, girdiğiniz havuzun suyu sıcak, havuzdan çıkıca serinliyorsunuz ancak...

    arap deyip küçümsediğimiz insanlar burada bizden çok daha medeni yaşamaya devam ediyorlar. paranın gözü kör olsun. para kıymetli, çoğu hizmet ve mal daha ucuz. özellikle otomobil o kadar ucuz ki ağlıyorsunuz... dün çok lüks bir restoranda istanbul'da orta halli bir restoranda yiyebileceğimiz fiyata yemek yedik mesela.

    bildirmeye devam edeceğim...

    2007 itibariyle güncelleme ve ekleme:

    kuzey sahilinden dizlerime kadar denize girdim, kıyasen az sıcak bir günde denizin suyu gerçekten sıcaktı, dayanamadım.

    benzin çok ucuz, bir cr-v nin deposu 4 bahreyn dinarına(1bhd yaklaşık 3.5ytl) doluyor. benzin iki çeşit 'mümtaz' ve 'jayyid' mümtaz süper olanı oluyor...

    ülke çok yeşil, çölde vaha misali yerleşim olan her yerde yeşillendirme yapılmış. cücük kadar ülkede kralın hala ziyaret etmediği şehirler bulunmakta olduğu söyleniyor.

    bir önceki gelişimde inşa edildiğini söylediğim alışveriş merkezi 'bahrain mall' imiş ve açılmış tabi ki.

    çok ama çok gelişmiş ve çok büyümüş. araba göremezken trafik sıkışıklıklarıyla karşılaşmaya başlıyorsunuz. gazetelerinden okuduğum kadarıyla 2021 yılı için öngörülen trafiğe göre altyapı ve yol çalışmaları başlamış durumda.

    bir de bir dolu boş yer olmasına rağmen içeri doğru değil, deniz doldurularak dışarı doğru genişlemekte şehir, ilginç.

    http://www.flickr.com/…nzuk/sets/72157603889568185/
145 entry daha
hesabın var mı? giriş yap