• türkiye gerçeği.

    zamanında tarımsal kalkınmaya verilmeyen önem, üç kuruşluk emekli maaşına tevessül gibi nedenlerden dolayı köylerde üretim bitmiştir. köyden gelen ürünlerle beslenen şehrin insanı attık doğal ürün bulamaz oldu. şirket tarımın artıkları ülke içinde kalırken kaliteli olanlar ihraç ediliyor.
    köyde yaşayan herkesin önünde bir toprak bahçesi olur, kışlık ve yazlık yiyeceklerini oradan temin ederlerdi.
    dayılarım, amcalarım şu an et, süt, yumurta, bahçe sebzelerini hepsini, şehirde ne kadar tükettiğiniz ürün varsa hepsini alıyorlar. şehrin insanı zor doyarken bir köylü kesiminin pazardan alışveriş yapması süreci iyiysen iyiye bozuyor.
    manavlar köylere gidiyor. yanlış duymadınız. köyde üretim yapmayan köylünün ayağına manav gidiyor. köydeki amcam gençliğinde yemediği muz’u, tütün koçanı -çiftçi bağ-kur’u- sayesinde hak ettiği emekliliğinde yiyor. traktörünü satıp 25 bin tl’ye emekli oldu. aylık 1.500 tl maaş alıyor. köyde memur maaşı gibi bu rakam. üretmesine gerek yok. emekliliği yok iken buğdayını hasat gittiğimiz amcalarım, dayılarım şimdi üretmiyorlar. çünkü emekli oldular bağkur affı sayesinde. düşünün tavuk bakmıyorlar. yumurtayı şehirden alıyorlar.

    acil şekilde tarım politikası ve köy politikası yeniden dizayn edilmez ise metropol ve kentlere zor yeten yiyecek köylülerle paylaşılmak zorunda kalacaktır.

    köydeki arazilerde sınır kavgası yapılırken şimdi bomboş. eken biçen yok. üstünde gezecek, mera olarak otlatılacak hayvan dahi yok.

    devlete kızmak yerine azıcık kendinize bakın. siz üretmediğiniz, biz üretmediğimiz için yüksek fiyatlardan ürün tüketiyoruz. nhk japan kanalını açın bakın. adamlar 70 yaşındalar ama tarım yapmaya devam ediyorlar. nüfusu yaşlı olabilir ancak üretmeye çalılıyorlar. ülke nüfuslar yaşlı olduğu için tarım yapacak insanları kalmadı.
    geleceği tasavvur etmeniz için gidin japonya’yı görün.

    hamiş; gelecekte sıkıntı yaşamamak için şimdiden üretim seferberliği ilan etmeliyiz.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap