1 entry daha
  • devasa bir salon olan “sportpalast” içerisinde birçok nazi elitinin toplandığı bir ortamda, “reichspropagandaminister” dr. paul joseph goebbels’in yaptığı tarihi konuşmadır wollt ihr den totalen krieg ve başlı başına bir sanat eseridir bu konuşma… 18 şubat 1943 tarihinde yapılan bu konuşmanın içeriği, “stalingrad” hezimeti sonrasında nazileri gazlamaktır şeklinde kısaca açıklanabilir. joseph goebbels’in sol eli burada da görevini yerine getirmektedir. bilindiği gibi “stalingrad kuşatması”, naziler için sonun başlangıcı olmuştur ve bunu biraz da olsa gören faşist elitler, fellik fellik çare aramaya koyulmuşlardır. işte bu çarelerden birisi de topyekün bir savaştır ve goebbels, sloganı hemen bulmuştur: topyekün bir savaşa razı mısınız?

    goebbels’in en büyük yeteneklerinden birisi de basit ama çarpıcı/etkili sözler söylemekti. adolf hitler’in seçim propagandası için “hitler almanya semalarında” sloganından tutun da, “deutschland über alles” ve “ein volk, ein reich, ein führer” gibilerine varana dek birçok mottonun mucididir doktor goebbels ve bu konuda yaptığı her işte başarılı da olmuştur. sadece yazdığı bir roman pek güzel değildir ama, 1921 yılında heidelberg üniversitesi'nde “18. yüzyıl romantik draması” üzerine yazdığı tez gayet başarılıdır.

    bu konuşma birçok açıdan incelemeye değer olsa da, kanımca joseph goebbels’in adeta bir şaman edasıyla kalabalığı büyülemesinde yatıyor. “wollt ihr den totalen krieg” cümlesi bir bütün halinde, youtube videosunun 02:46’ncı dakikasında geçiyor ancak daha önce de goebbels topyekün bir savaştan bahsediyor. video ilk başladığında küçük alkışlar ve tepkilerle devam eden konuşma, 02:15’inci dakikadan sonra kalabalığın halini gösterir nitelikte. bu, joseph goebbels’in başarısının kanıtıdır.

    işte o tarihi konuşma:
    http://www.youtube.com/watch?v=reitwcza3k4
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap