9 entry daha
  • performance optimization with enhanced risc personal computing sözcüklerinin kısaltması olan, 1991 yılında o zamanlar dünyanın en ileri teknoloji firmaları arasında olan ibm, apple ve motorola'nın ortaklaşa geliştirdikleri mikroişlemci projesi. bu projenin amacı intel'i pazardan silmekti. motorola sırf bu iş için 680x0 olayını bırakmıştır.

    ibm rs6000 mikroişlemcisinin modüler (yani her yerde aynen kullanılabilsin) modunda optimize edildiği bir projedir. bir powerpc mikroişlemcisi hem little endian hem de big endian olarak çalışabilir. dünyada bir tek bu işlemcide olan, tasarımı karışık olan bu özellik işlemciyi benzersiz yapmakta ve her muhabbete gelebilir hale getirmektedir.

    1991'de büyük bir reklam ve şaşaa ile tanıtılan bu mikroişlemciyi apple ve ibm bilgisayarlarında kullanmaya başlamıştır. her iki firma da ortak spesifikasyon ile ayrı powerpc mikroişlemciler geliştirmişlerdir. yani powerpc için geliştirilmiş bir program her iki firmanın mikroişlemcisiyle çalışmak zorundaydı. intel'in pazar baskısı, mmx'i getirmesi ve powerpc işlemcisinin aşırı ısınma sorunları yüzünden motorola powerpc ürünlerini embedded device dediğimiz ufak, yerleşik uygulamalardan başka bir pazara satamamıştır. 2004-2006 arası firmalar bu projeyi durdurmuştur. ibm gene ufak ufak bu işe devam etmektedir gerçi.

    sonuçta gene intel kazanmıştır yani.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap