601 entry daha
  • kariyerlerinin daha başındayken bile dünyanın en ünlü ve en etkili heavy-blues-folk-rock grubunun yaklaşımı kendine has ve anlaşılırdı. cream gibi öncülerin dehşetli rifflerini alıp, bunları güncelleyerek yepyeni ve hayranlık uyandıran bir rock türü yaratan led zeppelin, 1969 tarihli ilk albümüyle hem müziğin sınırlarını genişletti, hem de folk, blues ve r&b alanlarındaki ilham kaynaklarına saygılarını sunmuş oldu.

    willie dixon' ın you shook me ve i can't quit you baby şarkılarının coverlarında jimmy page' in muazzam etkili gitar çalışı, grubun köklerine sıkı sıkıya yapışmasını temsil eder. 1970'lerin rockının geleceği kariyerlerinin en iyi çalışmaları olan dazed and confused (süper dolgun, azalan bas ritmine dikkat edin) ile communication breakdown 'da (tertemiz, adeta pete townshend 'i andıran rifflere kulak verin) çoktan şekillendirilmişti. olağanüstü basçı john paul jones 'un good times, bad times gibi milli marş haline gelmiş şarkılardaki, yeri yerinden oynatan sounduna en yakın seviyede ürünleri sadece john entwistle ve belki de roger glover ortaya koyabilmiştir. bugün efsane mertebesinde olan john ''bonzo'' bonham ise başlı başına kanun demekti. led zeppelin onu oluşturan parçaların toplamından çok daha fazlasıydı. sıra dışı, çoğunlukla saf, ancak fazlasıyla idolleştirilmiş şarkı sözleri ve robert plant 'in türün tanımlayıcısı olan vokal tarzı, sonraki led zeppelin albümlerinde belki daha da iyi kullanılmıştır.

    bu anlamda söz konusu müzisyenlerimiz 1969' da henüz gerçek manada en yüksek seviyeye ulaşmamışlardır. fakat bu çok katmanlı, geniş kapsamlı dinamik albüm, grubu bu kadar yüceltilmeyi hak eden bir nesne haline getirmiştir.
69 entry daha
hesabın var mı? giriş yap