95 entry daha
  • annesi, magritte henüz 13 yaşındayken intihar eder. yüzünde bir örtü ile bulunur. magritte her ne kadar kendisi kabul etmese de, bu imgenin etkisinden kurtulamamış ve bunu resimlerine yansıtmıştır.
    the lovers
    the lovers ||

    15 yaşındayken ilerdeki eşi olacak georgette berger ile tanışır. daha sonra uzun yıllar görmese de, berger ilk gençlik yıllarının unutulmaz bir hayali olarak belleğine kazınır. bana çok masum, çok güzel bir aşk izlenimini veriyor.
    görsel

    sürrealizme geçmeden önce fütürist, kübik ve soyut eserler verir. fakat daha sonra amacının bu olmadığını anlar ve resimlerinde nesneler üzerinde yaptığı soyutlama ve sadeleştirmelerin yerini titiz bir detaycılık alır. nesneleri izleyenin alışık olmadığı konumlarda resmederek gerçek dünyaya meydan okumayı amaçlamaktadır. sanatındaki bu değişimi yansıtan ilk çalışmalardan biri nocturne isimli tablosudur.
    nocturne

    onu, the musings of the solitary walker (münzevi yolcunun düşünceleri), ve ilk gerçeküstü çalışması olarak kabul edilen the lost jockey (kayıp jokey) izlemiştir. bu resimler magritte'in yerleşmiş tarzının ilk örnekleridir ve resimlerinde sürekli olarak kullanacağı pek çok imgenin erken tasvirlerini içermektedir.
    the musings of the solitary walker
    the lost jockey

    en ünlü eseri the treachery of images'ta (imgelerin ihaneti) bir pipo imgesi vardır ve bu imgenin altında fransızca “ceci n'est pas une pipe” ("bu bir pipo değildir") yazan bir altyazı bulunmaktadır. magritte'in bu tabloda ele alıp incelemek ve seyirciyi üzerinde düşünmeye zorlamak istediği ana fikir bir pipo imgesi gösteren resmin, her ne kadar gerçekçi olarak çizilip renklendirilmiş olursa olsun, gerçekten bir pipo olmadığıdır. imge sadece bir gerçek temsilcisi olup bir gerçek değildir; yani gerçekten içi tütünle doldurup; yakılıp; tütün dumanı çekilebilecek bir pipo değildir.

    magritte bununla ilgili “şu pipo için bana ne çok soru soruldu. siz benim tablomdaki pipomu doldurabilir misiniz? yapamazsınız, değil mi? o sadece bir röprezantasyon (temsil). eğer tablomun altına “bu bir pipodur” diye yazsaydım, size yalan söylemiş olurdum.” der.
    the treachery of images

    çoğu resminde kullandığı ögeler benzerdir. fötr şapka, elma, pipo en çok kullandıklarındandır. eserleri genellikle gizem üzerine kuruludur. hep tam görünmeyen, merak edilen, eksik kalmış ögeler bulunur.
    the son of man
    the pandora's box
    the therapist

    magritte sürrealizm trendindeki en başarılı ressamlardandır. diğer sürrealist ressamlara kıyas magritte'in eserlerinde detay, çok fazla öge koyarak değil, tek bir ögeyi detaylı çizerek sağlanmıştır. bu konuda kendisi bir dahidir.
    man in a bowler hat
    the art of living
    the philosopher's lamp

    magritte'le ilgili uzun zamandır bir yazı yazmak istiyordum. en büyük hayallerimden biri belçika'da bu eserleri bir arada görebileceğim magritte müzesi'ni ziyaret etmek. var bir hayalimiz...
    görsel

    debedit: ilk defa bir yazım debeye girdi. böyle güzel bir konuda yazılan bir yazı olduğu için çok mutluyum. okuyan, zaman ayıran bütün sanatseverlere çok teşekkür ederim.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap