238 entry daha
  • geldiğimiz noktada herhangi bir borsa ne kadar kumar ise o kadar kumardır.

    o yüzden tek adamın 5 dakikada karar alıp gece resmi gazetede yayınlatacağı bir karara bakan bir borsaya yatırım yapanların kripto piyasasına kumar demesi gerçekçi olmaz.

    şu anda 10 yılın üzerinde bir coinimiz var, 6-7 yıl üzerinde bir sürü boğa ve ayı görmüş coinimiz var. son yıllarda gayet stabil şekilde fiyat hareketleri olan bir sürü yatırım aracı haline gelmiş coin var.
    bunlar bir hazine bonosu mu? elbette hayır. bir şirket bonosu mu? yine hayır.

    şu an zaten retail investorları çekiyor. bu anlamda bir "store of value" olarak değerlendiriliyor. kurumsal bankaların analizlerinde coinlerin yeni bir exchange aracı mı olacağı yoksa store of value olarak mı kalacağı tartışılıyor, ancak store of value olacağına neredeyse kesin olarak bakılıyor. bölüp parçalanabildiği için exchange potansiyeli de çok yüksek.

    piyasa şu an halihazırda kendi ihtisaslaşmasını yapmış durumda bile. elbette ki non-kripto piyasalar gibi olmasa da bugün bitcoin bir altın, ethereum ise piyasanın doları gibi bakılabilir. ayrıca ethereum üzerinden bir sürü derivative işlem yapan, swap yapan farklı coinlerde çıkıp bir ekosistem yaratmış bulunuyor.
    bunların hepsi halihazırda yüz milyarlarca dolarlık bir piyasaya dönüşmüş halde.
    https://coinmarketcap.com/all/views/all/

    yüz milyarlarca doların olduğu bir piyasaya "kumar" demek biraz abartı. şu durumda çoktan ciddi bir yatırım alternatifi olmuş durumda, elbette ki piyasaya fiyatını tutturulması çok daha volatil. işlemleri kurumsallardan çok kurumsal olmayan yatırımcılar yapıyor, bilinçsizce gömüp para çekiyorlar.

    işin güzeli ethereum merkezli olan de-fi dışında daha yeni nesil alternatif de-fi'ler de çıkıyor artık. yani ethereum dolar ise artık küresel piyasalardaki rolü gbp, yen, euro, rmb olan paralar gibi alternatifin alternatifi sistemlerde oluşuyor. sonra bu blockchain'ler üzerinde işlem yapan projeler de oluşuyor. onlara da milyarlarca dolar yatırım geliyor.
    şimdiden küresel finans içerisindeki çeşitli haberlere vereceği tepkileri, farkı varlıklardaki getiri hareketlerinin bu piyasaya ne etki edebileceğini ölçümleyebiliyoruz. yani zaten bu anlamda artık büyük para hareketlerinin analizine dahil edilmiş durumdalar.

    elbette ki ani fiyat oynamaları ve ponzi projelerde henüz yeni olan bu süreçte sık sık çıkıp piyasayı sarsıyor. ancak bu saatten sonra kriptolar bitti gitti demek artık çok zor. ne olacak sanıyorsunuz? sonsuza dek mevcut finansal düzen mi sürecek? insanlık bilemedin 5 yıl, bilemedin 100 yıl içinde finansal sistemi değiştirmeyecek mi? eninde sonunda yeni teknolojiler yeni şeyleri açacak. şu anda da teknoloji bu. bundan öte alternatif gelecek teknoloji yok. o zaman her türlü bu iş büyüyecek.

    tartışılabilecek konu şu: bu de-fi küresel finansal sisteme komple bir alternatif mi olacak? ben bunu sanmıyorum. en azından çok uzun yıllar sanmıyorum. ancak mevcut finansal piyasaları derinleştirecek ve merkezi etkiyi azaltabilecektir. o anlamda aslında sadece finansal kompleksiteyi artıran yeni bir teknoloji olarak da bakılabilir. ancak bitti, bu işler yalandır demek gerçekten aşırı iddialı. gören de bretton woods kurulurken keynes ve h.d.white ile beraber karar aldınız, nixon doları altından koparırken danışmanlığını yaptınız sanır.
    reel faizlerin yıllardır diplerde gezdiği, ekonominin dönmesi için sürekli qe yapılması gereken bir dünyada dengeli bir arzla piyasaya giren coinlere çılgınlık demek enteresan.

    bunun da üzerine nesillerle değişen insan davranışının da etkilerini koyun. burada altın diyenler eski, borsa diyenler biraz daha yeni insanlardır genelde. her nesil kendi alıştığı modele güvenir. tabi işin ideolojik boyutu da var. örneğin islamcılar-milliyetçiler altına endeksi tercih edebilir, çünkü altın standardı ve altın birikiminin devletin gücünü artırdığına inanılan bir tarih vardır. ne kadar altın, o kadar zengin devlet, o kadar güçlü ordu mantığı yüzyıllardan beridir gelen bir şeydir, çünkü küresel sistemden koparsak da elimizde standart bir değer vardır düşüncesini barındırır (elbette bu düşünse insanlığın altına binlerce yıldır olduğu gibi değer vereceği düşüncesi üzerine kurulu).
    ama şimdi yeni nesil altın mı görmüş? onlar dünyayı dijitalde öğreniyorlar, dijitalde işlem yapıyorlar, yeniliklere atlıyorlar. onlar da para biriktirdikçe 30'lu yaşlarındaki abilerinin kripto deliliğine, dijital dünyada dönen influencerlara kendilerini kaptırıp birikimlerini kriptoda değerlendirmeye başlayacaktır. yeni nesilde kimsenin kolay kolay oturup muhasebe, finans çalışacağını düşünmüyorum. o yüzden mevcut trend üstüne bunu da hesaba katın.

    şuraya yazarken azıcık destekli yazın da insanlar bir şeyler öğrensin tartışsın. herkes laf atıp gidiyor, herkes kral, herkes her şeyi en iyi biliyor....
814 entry daha
hesabın var mı? giriş yap