8 entry daha
  • teknolojik imkanların yaygınlaşmasıyla gündemden düşmüşse de öğrenilmesi elzem olan, bilgi, tecrübe ve sabır gerektiren, hasılı her yiğidin harcı olmayan eylem.

    mesela donuyoruz ve ortamda kalorifer, klima, elektrik ocağı gibi pratik ısınma yöntemlerinden biri bulunmuyor. ama karşımızda göbeğinden kapaklı döküm bir soba var*. nasıl yakacağız? efendim, bunun için öncelikle (varsa) kozalak, küçük odun parçaları, mukavva ve karton türevinden daha kolay yanacak cisimler soba zeminine döşenir. bunların üstüne dikey -bu önemli- gelecek şekilde odunlar yerleştirilir. ancak birbirleriyle hafif çaprazlıkta temas halinde olmalarına da dikkat edilmelidir*. daha sonra, zemine yerleştirilen yanıcı cisimlerin bir ucu kibritle tutuşturulur. tahtalar tutuşup bir müddet yandıktan sonra biraz kömürle beslerseniz en az üç saat yanacak bir sobanız oldu demektir. artık uyumaya meyilli nöbetçi bir kedi bulup sobanın yanında kıvrılmasını sağlayabilir, üzerinde kestane kebap pişirebilirsiniz.

    sobanız biraz yanıp sonra sönme eğilimi gösterirse moralinizi bozmayınız. bir türlü yanmayan soba başı buhranlarınızda "dikkat yangın tehlikesi" ve "ateşle yaklaşma" gibi uyarıları düşünüp, "kendi kendine bile olabiliyorsa ben haydi haydi yaparım" telkiniyle motive olunuz. denemeye inanınız.
59 entry daha
hesabın var mı? giriş yap