3883 entry daha
  • almanya'nın geldiği son hali bir alman'ın gözünden özetledim:

    --- (alıntı)

    bir yıldan fazla bir süre önce abd'den döndüğümden beri, almanya ile ilişkim değişti. orada her şeyin daha iyi olduğunu düşündüğümden değil. ama ülkeme (almanya'ya) şimdi farklı bir açıdan bakabildiğim için. almanya'nın ne kadar kayıtsız olduğu beni gitgide daha çok etkiledi.
    biz amerika'yı megalomanlıkla suçluyoruz ama burda ahlaki megalomanlık ile patladığımızı göremiyoruz. dünyayı nasıl geliştirebileceğimiz konusunda akıllı öğretilerde gittikçe daha derine saklanıyoruz. ve şimdi bir havaalanını (berlin), bir geçiş ücreti sistemini, hızlı internet veya hızlı aşı tedarikini bile beceremiyoruz.
    yurt dışından insanlar almanya hakkında övündüklerinde, her şeyden önce aslında geçmişin almanya'sıyla övünürler.
    goethe, schiller, beethoven, humboldt, erhard, einstein, gutenberg, hahn, daimler veya nietzsche'den bahsederler. ekonomik mucizenin, büyük otomobil üreticilerinin ve nükleer teknolojinin ülkesidir derler. pragmatik olan bir halktan bahsederler.

    ancak daha sonra, siz bir şirket kurduktan sonra basit bir vergi numarasının atanabilmesi için, frankfurt vergi dairesinin dört aylık zamana ihtiyacı duyduğunu söyleresiniz. ve herkeste bir sessizlik olur.

    ---

    tanım: yavaş bürokrasiyle verimlilik konusunda malesef hiç yol alamayan ülke.
4864 entry daha
hesabın var mı? giriş yap