315 entry daha
  • anlamsız milliyetçilik kasmanın lüzumu yok. air crash investigation'da ilgili bölümü izledim, bu kazada büyük hata payı pilotlarındır.
    https://www.dailymotion.com/video/x72i0t2

    boeing'in bu kronik arıza için mantıklı bir açıklaması var;

    biz airbus uçakları gibi uçaklarımızı otomasyonla donatmayız. uçaklarımızı büyük oranda pilotların hakimiyetinde olacak şekilde tasarlayıp üretiriz. uçak arızaları çok sık yaşanır ama pilotlar sadece uçağı uçurmakla mükellef değiller, bu arızalara müdahale etmekle de mükellefler. kazaya neden olan radyo altimetre arızası boeing tipi uçaklarda 2000'den fazla kez çıkmış ama hiçbirinde de kaza olmamış.

    (bkz: boeing vs airbus/#95764838)

    ilgili arıza uçuş boyunca uçakta alarm vermiş ama pilotlar pek oralı olmamış. çünkü bu arıza boeing tipi uçaklarda sık görünüyor. nadir de olsa dünya genelinde (5 defa galiba) motorlarda hız kesmesine neden oluyor. benzer hız kesme olaylarında pilotlar manuel müdahale edip uçuşa devam ediyormuş.

    bu uçuşta da kötü bir tesadüfle hız kesme tam da süzülme esnasında olmuş. şayet normal seyirde hız kesilme olsaydı, pilotlar müdahale ederdi.

    pilotlar süzülmeye geçtiği için uçaktaki hız düşüşünü normal sanıyorlar. kokpitte üç pilot var, biri de uzman. süzülme esnasında üçü de iniş prosedürlerine odaklandığı için göstergelerdeki anormal hız düşüşünü fark edememişler. bu anormal hız düşüşü 90 saniye sürüyor. sonunda fark ediyorlar ama iş işten geçiyor.

    çok ilginç bir kaza. karma burada ince bir acı mizah yapıyor. şans eseri uçak alev almıyor, yolcuların büyük kısmı kurtuluyor.

    kazada 9 kişi ölüyor. 3'ü kronik arızayı ölümcül olmadığı için gidermeyen boeing firmasından mühendislerdir. evet o uçakta boeing mühendisleri de varmış. üçü de ölüyor.

    ölenlerden diğer üçü uçaktaki anormal hız düşüşünü kontrol etmeyen pilotlar, diğer üçü de yolculardan.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap