156 entry daha
  • kitap okumadığı için bilmiyor akp’li cumhurbaşkanı. hissedilen etki 2001 krizi değildir, mevzu daha derin.

    1571’de inebahtı deniz savaşında yok olan osmanlı donanmasının yeniden inşa edilmesi için harcanan para türk ekonomisini bugünlere getirmiştir.

    sokullu mehmet paşa her ne kadar bu mağlubiyeti bir sakal traşına benzetip daha gür çıkacağını ifade etse de etkilerini bugün hala görmemiz nedeniyle yanılmıştır.

    edit: daha da geriye gidilip irdelenmesi ve analiz edilmesi gerektiğine dair uyarılar alıyorum. gidelim zira eklemeyi unuttuğum önemli detaylar var.

    yavuz sultan selim’in mısır seferini tamamlayıp devlet hazinesini şaha kaldırmasından kısa bir süre sonra vefat etmesi ve ardından kanuni sultan süleyman’ın tahta çıkması ile devletin ileri gelenleri, eve avuca sığmayan hazineyi banker jacob fugger aracılığı ile işletmeyi, vadeli bir yatırım hesabı oluşturmayı teklif etmiş, ana paraya dokunmadan gelen kar ile de sefer ihtiyaçlarının karşılanması önerilmiş ancak bu teklif sultan tarafından “faiz caiz değildir” düsturuyla reddedilmiştir.

    ardı arkası kesilmeyen seferler nedeniyle hazine bir diğer deyişle ekonomi erimeye ve çözülmeye başlamış, takip eden yıllar itibariyle de toparlanamayarak 21’nci yüzyıla dek uzanacak krizlerin başlangıcını oluşturmuştur.
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap