34418 entry daha
  • ünlü amerikalı kadın pilot amelia earhart'ın bir strategem kurbanı olma ihtimali.

    - strategem kabaca stratejik hile demek. strateji geliştiren tarafın karşı tarafı kandırmak için başvurduğu büyük boyutlu(stratejik) hileleri anlatıyor. adını yazar harro von senger'in savaş hileleri strategemler kitabından almakta.

    - 1920'lerde abd deniz kuvvetleri, ileride japonlar ile savaşacaklarsa pasifikteki japon adalarının, özellikle de mariana adalarının kritik rol oynayacağına dayanan bir çalışma yaptı. ki hakikaten de ikinci savaş'ta tam da ona yakın bir senaryo gerçekleşti.

    - hatta bu çalışmanın mimarı istihbarat subayı pete ellis, saha çalışması sırasında japon istihbaratı tarafından öldürüldü.

    - 1937 yılına gelindiğinde japonya'nın ya abd ya da sovyetler ile bir petrol savaşına gireceği askeri çevrelerce değerlendirilmekte.

    - tam da o günlerde japonlar hakikaten de pasifikte, özellike ise marshall adaları (mariana adaları hattı üzerinde ama uçakla 9 saat kadar mesafede) ile çevresinde acil olarak güvenliği arttırmaya başladı. oldukça sıkı bir sansür sistemi devreye girdi. adalarda asker sayısı arttırıldı ve bir takım inşaatlara başlandı.

    - bu durum abd tarafını fazlası ile rahatsız etti. çünkü adalarda kuvvetli bir askeri yapılanmanın olması pasifiğin kontrolünü kaybetmek demek.

    - gelelim işin earhart ile ilgili kısmına. resmen açıklanmadı ama earhart'ın ölümüne sebep olacak uçuşunu yakın dostu roosvelt'in ricasıyla yaptığı biliniyor. roosvelt istihbarat hastası bir adamdı ve astor isimli teknesinde, zengin arkadaşları ile buluşur ve bazı istihbarat çalışmalarını gayrı resmi olarak yönetmeye çalışırdı. hatırlatayım o dönem cia gibi bir teşkilat yok.

    - söylenen odur ki earhart'tan istenen bu uçuş sırasında özellikle marshall adalarından geçecek şekilde rota belirleyip bir takım fotoğraflar çekmesi.

    - velhasıl uçağın düştüğünü biliyoruz. earhart'ın akıbeti halen tam bilinmiyor. sadece 2017'de ortaya onla ilgili olduğu sanılan biir takım fotoğraflar çıktı ama o da net değil. ayrıntıları burada

    - peki konunun strategemler ile ilgisi ne : savaş sonrası ortaya çıktı ki o yapılan büyük hazırlıklar aslında zayıflığı gizlemek için yapılmış. o adalarda büyük bir askeri yapılanma yokmuş. zaten earhart kaybolduktan bir süre sonra ikinci japon çin savaşı başladığı için japonlar oraya konsantre olacaktı.

    - bu arada şunu söyleyelim ki japon arşivlerinde earhart ile ilgili herhangi bir dosya yok.
7418 entry daha
hesabın var mı? giriş yap