164 entry daha
  • üst edit:
    eklentilerin ya github adreslerini ya da internet sitelerini link olarak ekledim. çoğu eklentiyi chromeda da kullanabilirsiniz.
    ben evimde reklam ve güvenlik için pi-hole kullanıyorum. eski bir laptop vardı onda yüklü ve lokal dns olarak o gayet iyi iş görüyor. ama ben yine de reklam engellemek için kullandığım eklentileri de buraya ekledim. umarım işinize yarar.
    1. adblocker for youtube™:
    youtube için özel bir reklam engelleyici. amaca özgü olduğundan daha kullanışlı. bir ayar yapmanız falan gerekmiyor. siteyi daha hızlı yüklediğini iddia ediyor, benim deneyimim bu iddianın doğru olduğu yönünde ama ağ ve bilgisayar koşulları işi değiştirebilir; ayrıca 2. eklenti işin rengini değiştiriyor.
    2. blocktube:
    rahatsız olduğunuz görmek istemediğiniz videoları ve kanallari engellemenizi sağlayan bir eklenti. ben sıkça kullanıyorum. üstteki eklentide bahsettiğim seyir değişikliği durumu bu eklenti için geçerli. bu eklenti youtube un yavaş yüklenmesine bazen tam olarak yüklenememesine bazen de bazı fonksiyonların tam olarak çalışmamasına yol açabiliyor. bazen sayfa yenilemek ya da yeni bir sekmede youtube u açmak gerekebiliyor. ben buna takılmıyorum. saçma şeyler görmek beni daha çok rahatsız ediyor.
    3. bypass paywalls clean:
    adından da anlaşılabileceği üzere medium gibi makalelerin ödeme yapmadan okunamadığı siteler için geliştirilmiş bir eklenti. bu uyarıları görmeden istediğiniz haberi veya makaleyi okumanızı sağlıyor. güvenilir ve gerçek bilgiye ulaşmak için gerekli olduğunu düşünüyorum. etik olarak uygun bulup bulmamak sizin nazarınıza kalmış.
    4. clearurls:
    sitelerin adreslerinde sizin aktivitenizi, hangi siteden geldiğinizi veya hangi dili kullanıldığınızı, takip etmek için kullandığı parametreleri temizleyen bir eklenti. güvenli ve temiz bir internet için kullanılması gerekli eklentilerden biri olarak görüyorum. ayrıca bir paylaşım yaparken sağ tıklayıp temiz adresi kopyala diyebiliyorsunuz.
    5. decentraleyes:
    internet siteleri verinin bağımsızlığı için (bkz: cdn) kullanırlar. siz bir siteye girerken gerekli script dosyalarını veya görselleri size en yakın cdn den talep edersiniz. böylelikle hem sunucunun yükü azalır hem siz daha hızlı hizmet alırsınız. bu eklenti talep ettiğiniz bazı dosyaları lokal olarak depoluyor. böylelikle sürekli cdn den talep etmek zorunda olmuyorsunuz, doğrudan bilgisayarınızda olan bu dosyalara hızlıca erişiyorsunuz. ayrıca diğer eklentilerle işbirliği de yapıyor. ayrıca cdn ler üzerinden sizin ne sıklıkla veri talep etiğiniz hangi verileri talep ettiğiniz gibi bazı bilgilerin izlenmesine de mani oluyor.
    6. https everywhere:
    bu eklenti tarayıcı internet sitesine erişmeye çalışırken alan adını gözden geçiriyor. eğer sunucu güvenli iletişimi (bkz: https) destekliyorsa sizin için güvenli alan adının yüklenmesini sağlıyor. sertifikaları da içiren bir kural havuzu var sadece site adına veya sadece http protokolüne bakmıyor kısacası. eğer sunucu güvenli iletişim desteklemiyorsa sizi koruyacak bir şey yapamıyor dolayısıyla.
    7. privacy badger:
    tarayıcı tarafiğine bakarak sizi takip eden gizli veya açık (bkz: tracker) ları engelleyen bir eklenti. reklam engelleyicilerle birlikte kullanılması gereken bir eklenti bence. kişisel verilerin takibini engelliyor.
    8. privacy redirect:
    benim en sevdiğim eklenti olabilir. twitter, instagram, youtube, reddit vs. gibi sitelere girmek istediğinizde sizi onların alternatifi, muadili, sitelere yönlendiriyor. ola ki bu sitelerde hesabınız yok, ki benim bir çoğunda yok, bilidiğiniz üzere içerik erişimi için üye olmanızı istenebiliyor. bu muadil sitelerde böyle bir zorunluluk yok. reklam yok, çerez vs. yok veya çok az. ayrıca birden fazla muadil seçeneği de sunuyor.
    9. sponsorblock:
    youtube videolarında sponsorlu kısımları otomatik olarak atlamanızı sağlayan bir eklenti. video o kısma geldiğinde sizin için bittiği noktaya atlatıyor videoyu. eğer siz o kısma tıklarsanız da sizi reklamın bittiği yere gönderiyor. dilerseniz whitelist özelliği de var ve çokça seçenek barındıran bir ayarlar kısmı da mevcut.
    10. tampermonkey:
    siteler için geliştiriciler tarafından yazılmış (bkz: userscript) denilen eklentileri çalıştıran bir eklenti. örneğin google bir süre önce doğrudan görsele erişmenizi sağlayan butonu kaldırdı. ben siteye girip görsele erişmekle uğraşmamak için bunu google a ekleyen bir script yükledim ve tıkladığımda görsel yeni sekmede direkt açılıyor. bunun gibi yüzlerce site için yüzlerce irili ufaklı script mevcut. buradan scriptleri nereden yükleyebileceğinizi de görebilirsiniz.
    11. ublock origin:
    en etkili, kapsamlı ve güvenilir reklam engelleyici. burada basitçe anlatılamayacak kadar kapsamlı ve gelişmiş özelliklere sahip. eğer 1. eklentiyle beraber kullanacaksanız ublock u youtube için devre dışı bırakmanızı tavsiye ediyorum. kendi filtreleri dışında filtre eklemek isterseniz de bu site işinize yarayabilir.
    12. universal bypass:
    son eklenti universal bypass. adfly gibi adres kısaltıp size reklam gösteren siteleri beklemeden geçmenizi sağlayan şahane bir eklenti. eğer ilk defa siz bu tip bir linke tıkladıysanız geçemeyebiliyor. bunun için crowd bypass denilen bir özellik mevcut. eğer sizde bu seçenek etkinse siz reklamı geçtikten sonra bu bilgi veri tabanına gönderiliyor, diğer kullanıcılar bu reklamı görmesi diye. aynı şekilde siz de veri tabanındaki verilerden faydalanıyorsunuz tabii.
    edit:
    universal bypass yaklaşık bir senedir güncellenmemiş. onun yerine aynı işlevi yapan aynı özelliklere sahip fastforward eklentisini kullanabilirsiniz. hem fastforward chrome için de mevcut.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap