2 entry daha
  • nasıl ki doktorun o marka ilacı yazmasının sebebi tamamen tıbbı değil en son gelen reprezantın önerisi olmasıysa, eczacının da elinde bulunan muadili vermeye çalışmasının nedeni onun da diğer marka ile anlaşmış olması.

    her iki taraf için de müşteri olan bizler için yapılacak şey kardeşim getir iki ilacı da diyerek kutuları yanyana koyacaksın içeriği birebir aynı ise ki %90 aynıdır. ucuz olanı ver deyip geçeceksin.

    doktorlara da çok itimat etmemek gerekiyor birebir aynı etken maddeye sahip ilacın her zaman yeni çıkanını ve pahalısını yazdıklarına da bir çok kez şahit oldum. sigorta karşılıyorsa zaruri ilaç ise sıkıntı yok 3 aşağı 5 yukarı hepsi aynıdır. ancak özellikle vitamin vs. sigortanın karşılamadığı cepten alacağınız şeylerde hele ki doktor özel hastane doktoru ise gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki sakın doktorun yazdığını almayın içeriğini araştırıp internetten 4te 1 fiyatına muadil bulursunuz.

    edit:

    gelen onlarca mesaj sonrası benim de aydınlandığım bazı konular oldu. doktorlar eczacılara, eczacılar doktorlara sallıyor aradan önemli bulduğum birkaç noktaya değinmek istedim.
    1- jenerik ilaç (muadil) sahte ya da yan sanayi değildir aynı maddeleri içerdiği onaylanmış ilaçtır. (tez)
    2- ancak jenerik ilaç orijinal değerleri +-%5 gibi bir töleransla sağlarmış. e orijinalin de %5 töleransı olsa etti sana %10. bir de jeneriğin jeneriği yapılıyormuş ki bu tölerans gittikçe artıyor. (antitez)
    3- avanta alan doktorlar jenerik ilaç yazdığı için eczacı size abi bunun orijinali bu dediğinde iyi niyetli bir eczacı olup doğru söyleme ihtimali de epeyce yüksekmiş.
    4- orijinal molekül, bir ilacın tüm araştırmasını, onaylarını, deneylerini yapıp argeye para yatırıp ameleliğini çekip patent alındığı ilaçken jenerik ilaç bu orijinal piyasaya sürülünce içeriğini araştırıp aynısını yapan ve hiçbir deney, saha araştırması vs yapmayıp orijinale atıfta bulunup hazıra konan ilaçmış. bu nedenle son şahsi kanaatim emeğe saygı açısından orijinal kullanmaktır. he hangisinin orijinal molekül hangisinin jenerik olduğunu nereden bilicez tabi o da ayrı mesele.
207 entry daha
hesabın var mı? giriş yap