583 entry daha
  • 1941 yılında, kaliforniya'daki hotel del monte otelin balo odasında, ikinci dünya savaşı nedeniyle yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalan (mülteci) avrupalı sanatçılara yardım fonu oluşturma amaçlı bir parti düzenlemiştir.

    video (restorasyonlu versiyonu)

    etkinliğin adı "sürrealist ormanda sürrealist bir gece"dir ve konukların kostümlerinin, kötü rüyalarını temsil etmesi istenmiştir. konuklar arasında komedyen bob hope, usta yönetmen alfred hitchcock, oyuncu/şarkıcıbing crosby ve oyuncu ginger rogers gibi isimler bulunmuştur.

    parti, salvador dali'nin eşi, gala dali'nin at kafası eşliğinde konukları karşılaması ile başlıyor. sofra koca bir yatağı tasvir edecek şekilde tasarlanmış ve gala dali yatağın yastıklarının bulunduğu yerde oturuyor. yani parti, gala'nın riyasıymış edası ile gerçekleşiyor.

    yemek tepsilerinden çıkan kurbağalar, ortalıkta dolanan maymunlar, ayakkabı içerisinde masaya getirilen kumaş peçeteler ve kucakta dolanan yavru aslan...

    özetle, sürrealizmin bokunu çıkarmışlar efendim...

    kaynak

    ekleme: cincuce'nin entry'sinde verdiği detayları ekleyelim.

    dali, bu parti için aralarında iki bin çam ağacı, dört bin çuval, hollywood'taki en büyük yatak, kaza geçirmiş bir araba, birkaç çıplak mağaza mankeni, aralarında bebek bir kaplan ile bir zürafanın da bulunduğu bir düzine kadar vahşi hayvan ve ilk yemeğin içlerinde sunulacağı bin iki yüz ayakkabı içeren ihtiyaç listesi hazırlamıştır.

    zürafayı nakletmek hassas bir iş olduğu için hayvanat bahçesi tarafından bu isteği kabul edilmedi ancak diğer hayvanlar sağlandı.

    parti, amaçlandığı gibi mülteci sanatçılara fayda sağlayamadı zira masraflar yüzünden sanatçılara verilecek bir para kalmadı. etkinliği düzenlemesi için dali'yi ikna eden herb caen, üç yerinden kırık kolu ve bol sıfırlı faturası ile baş başa kaldı.
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap