9 entry daha
  • tanım: olmayan paradokstur.

    biz 11 boyutlu bir evrende 4 boyutlu bir alt evrende (en-boy-derinlik ve zaman) yaşamaktayız. hatta bu alt evrenin son 4. boyutu olan zamanı bile kavrayamıyoruz.
    dairesel bir boyut olan zamanı biz tek boyutlu olarak geçmişten geleceğe(ki bu tanım bile yanlış, dairesel boyutta geçmiş ve gelecek yoktur. mesele 300 metrelik dairesel bir parkurda 50 metre gerimde koşan biri 250 metre önümdedir de aynı zamanda) şeklinde algılıyoruz. zaman dairesel bir döngü olduğundan belki de ben bu satırları daha önce milyonlarca kez yazdım ve milyonlarca kez daha yazmaya devam edeceğim. yani ben geçmişe gidip büyükbabam ile büyük annemin tanışmasını sağlamış ve döngünün tamamlanmasını sağlamış olabilirim. bunu da milyonlarca kez yapmış olabilirim. ama zamanda olmuş olanları değiştiremem çünkü zaten bu olaylar sürekli bir şekilde olmakta. interstellar’dan örnek verelim:

    --- spoiler ---
    torunlarımız 5. boyutta yaşadığı için olacakları zaten biliyorlar, görüyorlar, insanlığın eski halini hatta insanlığın eski haline müdahale eden kendilerini bile görebiliyorlar. zamanı bizim gibi çizgi olarak görmüyorlar.
    --- spoiler ---

    ek not: bir alta gelen yorumdan sözlüğün kalitesinin geldiği nokta anlaşılabilir. şimdi uzun zamandır neden yazmadığımı hatırladım. kendisi bir boyut olan zamana üç boyutlu şekil veren kişilerin zırvaladığı bir mekan olduğu için
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap