8 entry daha
  • orhan veli'nin yalnız seni arıyorum dediği ankara kız lisesinde görev yaptığı dönemde evini bir edebiyat mahfiline dönüştürmüş ve 1980'li yılların sonuna kadar bunu sürdürmüş edebiyat öğretmeni.

    atatürk bulvarı, sümer sokağı'ında yer alan vardar apartmanı'ndaki evinde düzenlediği toplantılar yaklaşık yirmi yıl boyunca sürmüştür. bu toplantılara katılanlara baktığımızda ise çok önemli isimlerle karşılaşıyoruz: orhan veli, oktay rifat, melih cevdet, hasan âli yücel, ahmet hamdi tanpınar, samet ağaoğlu, peyami safa, necip fazıl, nurullah ataç, cahit sıtkı tarancı, sabahattin kudret aksal, ahmet muhip dıranas, sabahattin ali, necati cumalı, sabahattin eyuboğlu, cahit külebi, can yücel, abidin dino, bedri rahmi eyuboğlu, rıfat ılgaz, ilhan berk, pertev naili boratav, azra erhat. ilk eşinden boşanıp istanbul'a yerleşmesinin (1949) ardından ömrünün son demlerine kadar şair, yazar ve sanatçıları istanbul'daki evinde ağırlamaya devam etmiştir.

    necati cumalı'nın hatıralarında belirttiğine göre ancak kefil olduğunuz bir dostunuzu getirebildiğiniz bir mahfildir nahit hanım'ın evi.

    nahit hanım hakkındaki aktarımlara baktığımızda ise cemal süreya'nın "cumhuriyet dönemi küçük burjuva duyarlılığının anası" benzetmesi birçok ismin mutabık olduğu bir tanımlama. hatta daha sonra nahit hanım'la evlenen arif damar, dönemin küçük burjuva aydınlarının bir yansıması olarak görülen bu evden toplumcu gerçekçi arkadaşlarının tepkisinden çekindiği için uzak durduğunu belirtmiş. yine "rönesans gibi kadın" nitelemesi de süreya'ya aittir.

    nahit hanım, gülten akın'ın edebiyat öğretmenidir ve kütüphanesindeki kitapları öğrencisine taşıyarak şiirinin şekillenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. akın'ın nahit hanım başlıklı bir şiiri vardır. yine can yücel'in de "itiraf" adını verdiği şiirinde nahit hanım'ı andığını görüyoruz.

    tabii nahit hanım en çok orhan veli'yle anılmış bir isim. o hususa değinen sözlük yazarları olduğundan belirtmekle iktifa edeyim.

    aktardığım bilgilerin kaynağı ise okuması oldukça keyifli olan "bir edebi muhit olarak ankara - necati tonga" adlı kitap.
hesabın var mı? giriş yap