5 entry daha
  • - ...işte bu sebepten örgütlenip efendileri devirmeliyiz.
    - bak tobi kardeşim. biz burada doğmuşuz. bu çiftlik bize yemek vermiş, su vermiş, barınak vermiş. senin bu dediğin yediği kaba sıçmak.
    - yahu yediğin kabı sen yapıyorsun, içini sen dolduruyorsun, yaptığın kabı sana geri veren, sahibi olan adam değil ki?
    - tamam, ama veriyor? vermeyedebilirdi? veriyor ki, yiyorsun. şükredeceğine, çiftliğimize hizmet için çalışacağına yıkalım diyorsun. yıkmak kolay. zor olan çalışmak tobi.
    - babuş. efendilerin düzenini yıkalım diyorum, onlarsız da çiftlik olur, onlarsız da şükredilir. niye araya yiyiciyi sokuyorsun.
    - tobi. şimdi bu söylemler. yanlış söylemler. kökü belli. kaynağını biliyoruz.
    - kim abi kökü? ne kaynağı?
    - sen biliyorsun. konuşturma beni. batıdaki çiftlikten fiştekliyorlar. seni oraya yollattık, öğren gel burada kölelik et diye. şimdi geliyorsun burada anarşi satıyorsun. ama bu çiftliği böldürmeyiz.
    - abicim. yan çiftlikle, bizim çiftlikle ne alakası var? ben oradaydım. açık söyleyeyim: onlar da köle, biz de köleyiz.
    - yooo dur şimdi. onlar bambaşka. çiftlikleri geniş. arazileri büyük. efendimizle rekabetteler. piyasadan siliyorlar. ajanlarını sokuyorlar. niyetleri belli. böldürelim de onların kölesi mi olalım?
    - yahu, kölesin zaten? köleliği kabul ettikten sonra ne fark ediyor? o çiftlikte de köle var, bu çiftlikte de köle var. bunun rekabeti mi olur?
    - bak tobi. dediğini anlıyorum. ama dinle. orası farklı. burası farklı. buranın havası. taşı, toprağı. efendisi, kölesi. herşeyi farklı. bizim adetlerimiz. bizim tarihimiz. bizim kölemiz. içten, candan. orası hesapçı. orası geniş. biz toprakçıyız. onlar balıkçı. bizim inandığımıza onlar inanmaz. onların inandığına da biz inanmayız.
    - abi, bu sayıp döktüğün şeylerin hangisi onların da köle olduğu gerçeğini aşıyor.
    - onlar köle de, durumları daha iyi. senden benden pahalı oranın kölesi. seni pazara çıkar. bi de oradaki adamı pazara çıkar. o daha pahalı. o çiftlikten çıkanı hemen kapıyorlar. orada kölelik yap, daha büyük çiftlikte ev kölesi olarak işin hazır. neredeyse efendi gibisin. bizim ise çok çalışmamız lazım. bozgunculuk yapmayalım. çiftliğe çalışalım. çalışarak yarışalım. en iyi çiftlik belli olsun.
    - e yani hayatın boyunca köle mi kalacaksın?
    - o belli olmaz. lider oluruz. refah gelir. o zaman değişir. şimdi erken. eksiklerimiz var. bozguncular var. şerefsizler var.
    - eyvah eyvah.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap