22684 entry daha
  • 23 nisan 1920.

    ankara'da büyük millet meclisi açılmıştır. memleketin her tarafından birçok milletvekili gelmişti. bu yeni meclise gelenlerin bir kısmı ankara'da hiçbir şeyin olmadığını görünce ümitsizliğe düşmüşlerdi. bahsedilen ne yeşilordu, ne hazine, ne yatacak otel, hiçbir şey yoktu. sadece mustafa kemal vardı.

    bazılarına bu dava çürük gelmiş olacak ki memleketlerine dönmeye karar verdiler. bunlar geri dönerlerse meclis'te huzursuzluk olacağını anlayan mustafa kemal, kürsüye çıktı ve milletvekillerine şöyle seslendi :

    “işittim ki bazı arkadaşlar yoksulluğumuzu bahane ederek memleketlerine dönmek istiyorlarmış. ben kimseyi zorla milli meclise davet etmedim. herkes kararında hürdür, bunlara başkaları da katılabilirler. ben bu kutsal davaya inanmış bir insan sıfatıyla buradan bir yere gitmemeye karar verdim. hatta hepiniz gidebilirsiniz. asker mustafa kemal mavzerini eline alır, fişeklerini göğsüne dizer, bir eline de bayrağı alır, bu şekilde elmadağı'na çıkar, orada tek kurşunum kalana kadar vatanı müdafaa ederim. kurşunlarım bitince bu aciz vücudumu bayrağıma sarar, düşman kurşunlarıyla yaralanır, temiz kanımı, kutsal bayrağıma içire içire tek başıma can veririm. ben buna and içtim.”

    diye konuşunca herkesi bir heyecan dalgası sardı. hiçbiri gözyaşlarını zaptedemiyordu

    ————

    mustafa kemal atatürk'ün mussolini'ye tarihi cevabı, olaya tanık olan atatürk'ün şoförünün sözlerinden :

    seyfettin bey italyan sefiri ile atatürk arasında italyanca tercümanlık da yapmış. konuşmaların bir kısmını mükemmel bir italyanca ile anlattı.
    "mussolini bütün dünyaya meydan okuyordu. rodos adasına 40 bin asker yığmış. izmir'i istiyor bizden.
    italyan sefiri povli atatürk'ün yanına geldi. atatürk gece adamıydı.
    -bana 'sor bakalım niye geldi?' dedi.
    -o da 'eğer 4 ay içinde izmir'i bize vermezsen, zorla alacağız' diye cevap verdi.
    -atatürk, 'ben yarın cevap vereceğim' dedi.
    ben italyan sefirine, 'yarın sabah 9'da gel. atatürk cevabını o zaman verecek' dedim. italyan sefiri ertesi gün sabah 9'u çeyrek geçe geldi.
    atatürk işaret parmağını kaldırarak italyan sefirine
    -'söyle o koca herife, o 40 bin askerle izmir'i alamaz ama ben 4 bin mehmetcikle roma'ya girerim.' dedi..

    bu olaydan çok sonraları savaş bittikten sonra mussolini italyan büyük elçisini atatürk'e gönderir

    büyük elçi italyanın asya ve afrika emellerini ve akdenizin italyan denizi olması ve büyük roma imparatorluğu idallerini belirterek söze başlar ve antalya husunda hak talebini ve bu konu için atatürke yardım talebini iletir

    atatürk elçiye kahve ikram edip 2 dakika müsade ister odadan çıkar

    odaya tekrar dönen mustafa kemal üzerindeki sivil kıyafetleri çıkarmış ve mareşal kıyafetini giymiştir. elçinin karşısına geçip "nerde kalmıştık" diye sorar.
6898 entry daha
hesabın var mı? giriş yap