76 entry daha
  • rutin bir the x-files bölümü. lakin önemi bugünün tarihinden geliyor.

    ----------------- ön bilgi -------------------------------------------

    az sonra okuyacağınız satırlar hardcore bir x-files izleyicisinden gelmektedir, taraflıdır, objektif değildir. filmi beğenmediyseniz bu entry'i atlayabilirsiniz, zamanınızı harcamamış olursunuz.

    ----------------- ön bilgi -------------------------------------------

    ----------- subjektif spoiler ---------------

    öncelikle fox mulder'ı en son göreli ne kadar olmuştu? 6 sene değil mi? 2002 mayısında 9. sezonun son bölümü yayınlanmıştı. o zamandan beri kendisinden haber alınamadı. aynı şekilde scully de öyle.

    evet, gönül the x-files mythology'nin tam ortasından geçen, aynen muhteşem biogenesis üçlemesi gibi ortalığı birbirine katacak, örneğin 2012'yi alien abduction ve hybridization denemelerine bağlayacak, csm türevi elemanların cirit attığı jilet gibi bir geri dönüş bekliyor bizimkilerden. son indiana jones bile eski maya - inka uygarlıklarını grey alien'lara bağlarken böyle bir beklenti normal belki de. ama belli ki mulder inancını yitirmiş. veya chris carter inancını yitirmiş. filmde verdiği birkaç önemli ipucu bunu düşündüren şey. öncelikle mulder'ı ilk gördüğümüz sahnede kestiği gazete küpürü bir psişik araştırmanın daha sonlandırılmasını anlatıyor. mulder artık kaybettiğini düşünüyor bu haberleri toplarken. en önemli sahne ise (bana kalırsa başlıbaşına bu filmin çekilme nedeni) mulder ve scully'nin seneler sonra fbi'a gittiklerinde karşılarında george w bush ve john edgar hoover'ın resimlerini görmeleri. tam bu sırada çalan kısacık x-files teması carter'ın mesajını olabildiğince net veriyor: "derin devlet kazandı, biz kaybettik".

    o sahneden sonrası sıradan bir x-files bölümü, evet. suya sabuna dokunmayan bir bölüm hem de. daha iyilerini izledik, evet. ama mulder üzerinden verilen "kaybettik" hissi o kadar güçlü ki, bu filmi değerli kılıyor bence. evet, bunca zamandır çelik gibi bir irade ve inatla yanıt arayan, kendisine anlatılan resmi açıklamalarla asla yetinmeyen, son zamanlarda da kendisi septik olan mulder artık uğraşmaktan yorulmuşa benziyor. bu da çok can sıkıcı. asıl insanın içini acıtan filmin gereksizliği ve hamlığı değil bu oluyor: "2008 itibarıyla vizyona konan senaryo tıkır tıkır işlemekte ve 6,5 milyar insan kendileri için çok önceden hazırlanan yere sürülmektedir. artık araştıran, soran, sokrates'in deyimiyle at sinekliği yapan kalmamıştır. var olan tek tük kişiler de bir dağ kulübesinde saç sakal karışık oturmaktadır".

    umarım mulder bir hatta birkaç kere daha çıkar saklandığı yerden önümüzdeki dönemde.

    --- subjektif spoiler -------
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap