• iyi parti genel başkan başdanışmanı turhan çömez'in sözcü tv'de yaptığı açıklamalardır. kaynak veremiyorum, zira canlı yayında izlediğim ve şimdi bittiği için onun ağzından derlediğim önemli satır başlarını verebilirim.

    - bugün meral akşener ile görüşüp programa katıldım. sabahtan itibaren beraberdik.

    - öncelikle hepimizin derdi, isteği ülkeyi şu anki durumdan kurtarmak. bu amaçla hepimize tarihi bir misyon düşüyor. kılı kırk yararak hareket etmeliyiz

    - şuradan başlamak istiyorum; altılı masa ortaya neden çıktı?
    1- ortak aday çıkarıp bu ucube sistemi yıkmak
    2- seçim güvenliği oluşturmak
    3- güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek. geçiş dönemini doğru yönetmek için metni yapmak ve türkiye'yi refaha kavuşturmak.

    - çok önemli çalışmalar yaptık, her ay toplandık. anayasa metni ve ortak mutabakat metni altılı masanın en iyi çalışmalarıydı. bütün bunların tamamına bağlıyız. bugüne kadar altına imza attığımız tüm deklarasyonların yanındayız ve arkasındayız ve bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz.

    - genel başkanımız açıklama yaptı ve aday olmayacağını açıkladı. bu net bir tavırdı. ve mutlaka seçilecek bir aday olsun. ilk turda bu işi bitirelim dedik.

    - bu masa bir çözüm masasıdır. ve bu masada kimse önüne konan kağıdı imzalamak için bu masaya oturmadı. biz, bu masadaki her parti, tasdik makamı değiliz.

    - adaylık sürecinde öne çıkan isimler oldu, bunlar iki büyükşehir belediye başkanı; ve ayrıca kemal bey'in ismi çok konuşuldu. ancak ne chp çevresinden ne kendisinden son ana kadar böyle bir şey gelmedi. kemal kılıçdaroğlu ile meral akşener arasında iki özel görüşme oldu ve kendisinin adaylığı açıkça konuşulmadı. iki liderin böyle bir hassas dönemde bu konuyu konuşması gerekirdi.

    - son güne kadar bizimle hiçbir aday konusunda görüş paylaşılmadı. ne belediye başkanları ile ilgili ne de kemal kılıçdaroğlu ile ilgili. biz de herkesin kendi adayını getireceğini düşündük.

    - nitekim sayın gültekin uysal da saygılı bir şekilde "bizim adayımız kemal kılıçdaroğlu" dedi.

    - bizim kemal kılıçdaroğlu ismiyle hiçbir şekilde sorunumuz bulunmuyor. kendisi, 5 yıl beraber çalıştığım için diyorum, tecrübeli bir siyasetçidir, saygın bir devlet adamıdır. çok da güvenilirdir. kendisiyle ilgili kaygımız ve şüphemiz bulunmamaktadır. kişisel olarak da saygı duyduğum isimdir. fakat burada söylediğim gibi tarihi bir misyon var. biz anketlere bakınca riskli gördük. amacımız ilk turda bitirmekti. yaptığımız anketlerde tabanımızın 40%'sini ikna etmekte zorlandığımızı gördüğümüz için itiraz ettik.

    - biz de tüm partilere ayrı ayrı anket yapmayı önerdik. ve anket yapılırsa ve tüm anketlerde kılıçdaroğlu çıkarsa kesinlikle o an kabul edeceğimizi söyledik. ancak chp dahil tüm partiler anket yapmayı kabul etmedi.

    - bu durumda biz de öne çıkmış olan iki belediye başkanını önerdik. o öneri de reddedildi.

    - daha sonrasında bize söylenen "kemal bey aday olmalı ve siz de bunu imzalamalısınız" oldu.

    - biz süreçte sorun olduğunu ve böyle bir tarihi misyon varken milletin bunun hesabını bize soracağını söyledik. ancak bu sefer "biz bunu imzalarız, imzalamazsınız siz bilirsiniz" dediler.

    - biz de artık kararı milletin vermesini istedik. millet kararı sandıkta verecektir. eğer 2. tura kalırsa desteğimiz sonuna kadar kemal kılıçdaroğlu'nun yanında olacaktır. bunun dışında anket teklifimiz hala geçirlidir. herhangi bir kırgınlığımız bulunmamakta.

    - biz masadan kalkmadık. masada aynen oturuyoruz. ancak diğer partiler "ortak aday" ilkesini ihlal etmişlerdir. biz de bu yüzden onlara bu özgürlüğü tanıdık, ancak ve ancak bu ihlal dışında imza attığımız her kararın arkasında, altılı masa olarak birlikteyiz. güçlendirilmiş parlamenter sistemi tahsis etmek ve ülkeyi demokratik yarınlara taşımak için hala daha diğer partilerle beraberiz.

    - sadece ilkeler değil aynı zamanda seçim güvenliği konusunda da beraberiz.

    - bizim akp'nin yanında olmak gibi bir niyetimiz ne oldu ne de olacaktır. bu duruma herkesten çok iyi parti'nin yöneticileri itiraz edecektir. herkes; özellikle medya ve siyasetçiler arasında bunu yapan var, ayağını denk alsın ve bizimle ilgili böyle spekülasyonlar yapmasın. biz bu ülkede demokrasi istiyoruz.
    "erdoğan rejimi" bizim kırmızı çizgimizdir. 21 yıldır ülkeyi yöneten bu ucube sistem bizim kurtulmamız gereken sistemdir. bu yüzden de iş oralara geldiği noktada itirazımız tabii ki buna olacaktır. dolayısıyla ikinci turda tabii ki diğer adayı destekleyeceğiz.

    - (ersan şen'in adaylığı konuşuluyor, ne düşünüyorsunuz?) ersan şen konusunda adaylık şu an söz konusu değil. kendisi televizyonda heyecanlı şekilde adaylığını savununca genel başkanımız ortamın yumuşaması için davet etmiştir. aday olacağı anlamına gelmemektedir.

    - (muharrem ince'yi aday olarak düşünüyor musunuz?) muharrem ince adayımız olabilir. ancak bunun için de tabii ki anket yapacağız. anket yapmadan herhangi bir aday çıkarma durumumuz yok.

    - recep tayyip erdoğan, anayasının 101. maddesine göre aday olamaz. bu durumda biz itiraz edeceğiz. ysk eğer bizim itirazlarımızı ciddiye almaz ve erdoğan yine de aday olursa; "tarihin karanlık sayfalarına" anayasayı ihlal eden biri olarak gidecektir. çünkü biz onu sandıkta yeneceğiz.
    (ki burada recep tayyip erdoğan'ın aday olamayacağına dair şu açıklamasına yer vermek lazım)
    - ysk ve recep tayyip erdoğan'ın seçimi erteleme yetkisi bulunmuyor. ancak "erdoğan rejimi"nin sebep olduğu felaketi biliyoruz. burada başka sorunlar ortaya çıkıyor. örneğin; deprem bölgesinden başka yerlere giden depremzedelerin hangi il için oy kullanacağı konusu önemlidir. antakya'dan mersin'e giden bir vatandaş hatay için oy kullanamıyorsa bu demokrasi olmadığı anlamına gelir. bunun için yasa değişikliği gerekiyor. biz bu yasa teklifini sunduk ancak akp şu anda kulağının üstüne yatıyor.

    son olarak, "kişisel olarak en geç 2-3 ay önce bu ayrılığın olmasını isterdim" dedi. fakat o zaman bize kemal kılıçdaroğlu'nun aday olacağı söylenmemişti. eğer söylenmiş olsaydı, o zaman itiraz ederdik diye ekledi.

    not : yayını tekrar geriye alıp izleyip atladığımı düşündüğüm yerleri de ekledim. umarım bütünlük bozulmamıştır. aynı zamanda ilgili entry'yi turhan çömez'e de gönderdim. yanlış anladığım yer olup olmadığını sordum, eklemek istediği bir şey var olup olmadığını da sordum. cevap verirse onları da eklerim.

    edit: basına düşmeye başlamış;

    https://www.cumhuriyet.com.tr/…ampaign=slider haber
169 entry daha
hesabın var mı? giriş yap