9 entry daha
  • bugünkü yemek köşemde sizlere kahramanmaraş yöresine ait olağanüstü lezzeti olan yemek tarifimi sırlarıyla birlikte açıklıyorum. diğer adı da yanyana olan yemeğin malzemeleriyle başlayalım;

    -750 gr kuzu kuşbaşı (ancak burada önemli bir ayrıntı eklemeliyim. kuzu eti kokuyor diyenler yaklaşın; kuzu etini marketten ziyade güvendiğiniz bir kasaptan almanız olacaktı. zira dişi kuzu eti kokar, erkek alırsanız asla kokmaz ve rahatsız etmez)
    -biraz acı yeşil biber
    -4 adet kapya biber
    -4 adet domates
    -bir avuç sarımsak
    -100 gr kadar kuyruk yağı
    -arpacık soğan
    -tepsiyi yağlamak için zeytinyağı
    -tuz, karabiber, pul biber, kekik. toz biber.

    hadi şimdi gelin yapım aşamasına geçelim:

    -kuzu etini ince şekilde doğrayın.
    -kapya biberi irice doğrayın, acı yeşil biberler doğramayın zehir gibi olabilir yemek.
    -kuyruk yağını incecik doğrayın.
    -domatesleri isteğinize göre ikiye bölün.
    -ekte paylaştığım gibi kuzu etini tepsiye yerleştirin yanına domates, kapya biber, üstüne de sarımsak ve acı biberleri bırakın. baharatlarını da ekledikten sonra en üst kısma yer yer olacak vaziyette kuyruk yağlarını ekleyin.
    -çevrenizde pişirtebileceğiniz kara fırın var ise bu yemeğin lezzeti fırınlarda pişmesinden mütevellit ortaya çıkmaktadır.

    kara fırın imkanınız yoksa fırınınızı önceden 180 dereceye getirin ve tepsinizi içine atın yaklaşık 45 dakikada pişmiş olacaktır.

    bu yemeği yufka ekmek ya da ramazan pidesiyle yemenizi tavsiye ederim.
    yanına da ekşili çorba harika gider. onun tarifini de bir ara vereyim.

    ekte fikir olması açısından resmini de paylaşıyorum:

    görsel

    maraş eli böğründe, maraş yanyana 04.11.2022 tarihinde türk patent ve marka kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. bu önemli bilgiyi de atlamayalım.

    maraş eli böğründe / maraş yanyana türk patent tescil belgesi

    afiyet olsun sözlük ailem.

    edit: isminin nereden geldiğini sormuş arkadaşlar. şimdi size onun anlatayım. aslında bu yemeğe maraş'ta yanyana da denilmektedir. eliböğründe çok eski tarihlerde ticaretin kalbinin attığı kapalı çarşı ve kuyumcular çarşısındaki esnafın birleşerek (yanyana gelmesiyle) fırınlara yemek sürmesi ile ortaya çıkmıştır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap