292 entry daha
  • muthis bir pazarlama zihniyetiyle "metrobus" olarak adlandirilmis yeniliktir. metrobus araclarinin otobuslerden ne farki var? ayni yollara ayni boyutta otobusler koysan ayni islevi gormeyecek mi? kaldi ki alinan metrobuslerin birim fiyatlari hakkinda cokca spekulasyon yapiliyor. her halukarda bu fiyatlar istanbul'da bugun kullanilan en iyi otobuslerin fiyatlarinin baya bi uzerinde. yani bu proje otobusler kullanilarak daha ucuza mal edilemez miydi? ya da illa para harcayacagiz diyorlarsa ayni paraya daha fazla otobus alip, sofor istihdam edip vatandaslara daha kaliteli hizmet sunabilirlerdi. ama yapilmadi, vatandaslar icin otobuslerin ustune herhangi bir ekstra avantaj saglanmayan metrobusler alindi (boyut, kapilarin yerlestirilmesi ve engelliler icin alcalip yukselebilme gibi ozellikler herhangi bir otobuste de uygulanabilecek ozellikler).

    bu metrobuslerin cok da yeterli olmadigini 4 mart 2009 fenerbahce sivasspor macindan sonra yasadigimiz metrobus tecrubesinde de gorduk. mactan cikan binlerce kisi metrobuse akin edince anca alt alta ust uste binebildik araclara. ama bu doluluk hergun sabah aksam istanbul'un degisik yerlerindeki halk ve belediye otobuslerinde yasanan doluluktan asiri degildi. bilen milletin o halk otobuslerine nasil dolusmak zorunda kaldigini bilir. neyse, metrobusumuz bu halde bir miktar ilerledikten sonra sofor kenara cekip kapilari acti, otobusun fazla dolu oldugunu ve "coktugunu" soyledi. bir kisim insan metrobusten inip arac tenhalastiktan sonra da israrini surdurdu. kac senelik kirik dokuk belediye otobusleri cokmuyor da bu sifir kilometre metrobuslerimiz nasil cokuyor, anlamak elde degil. ki biz bu "cokme" iddiasina pek inanmadik. sofor metrobusun motorunun rampada bu kadar yolcunun yukunu cekemeyecegini gordu, ve yolda kalmadan milletin inmesini istedi. daha sonra bindigimiz metrobusle acibadem'e dogru yukselen yokustan cikarken de yolculari indirilmis bir baska metrobus gorduk, o da rampayi cikamiyor gibiydi.

    kisacasi soruyorum, bu metrobusler doluluk aninda yuku cekemeyecekse bu kadar para niye verildi? zaten normalde bile otobusten daha pahalilar, ustune bir de bu yetersizlik eklenince verilen paralar hepten heba olmus gibi geliyor. millet gelsin metrobusu kullansin diye ellerinden geleni yapiyorlar, sonra da kurduklari sistem yetersiz kaliyor. hadi koyarlar yuz tane metrobus, araclari zorlayacak kadar kalabalik olmaz, o ayri. ama bu da olmadi tabi, fener macindan 40,000 kisi ayni anda cikip bunun 10,000'i ayni anda metrobuse akin edip 2 tane arac gorunce hayal kirikligi kacinilmaz oldu.

    edit: wikipedia'da arama yapmayi ogrenince kendini alim sanan bir takim gerizekalilar var, bir de kendilerini zeki saniyorlar. ben "metrobus" ismini bizimkiler uretti mi diyorum? "metrobus dunyada bi turkiye'de var" mi diyorum? dunyanin baska yerlerinde de metrobus olarak adlandirilan bizimkine benzer sistemler var. ben de genel olarak bunun metrobus olarak adlandirilmasina "muthis pazarlama zihniyeti" diyorum zaten. cunku sistemin otobuslere ayrilmis seritlerden fazlasi yok diyorum, bunu da yukarida acikladim. bu istanbul icin de gecerli, mexico city icin de. daha okudugunu neresiyle anladigi saibeli olan adamlar cahil kibiriyle "ana avrat duz gidecektim ama degmez" tarzi laflar ediyor ya, iste ben buna hastayim. arkadas sen metrobusune binmeye, onu savunmaya devam et. sabah aksam bon bon camindan disari bakarsin, eksisozluk'te milleti nasil ezmeye kalkip kendini tatmin ettigini dusunursun.
4238 entry daha
hesabın var mı? giriş yap