905 entry daha
  • battlestar galactica ya bazı eleştiriler olmuş. şimdi efendim, bir diziyi veya filmi eleştirirken, kendi içindeki dinamiklerle eleştirmek gerekir, yoksa küçük detaylarda ''şu çok saçma, böyle olmaması gerekirdi'' ile bir yere varılmaz, senaryo bütünlüğünde problem olmadığı sürece tabi.

    eğer star wars da bu zihniyetle seyredilseydi aha buyrun şöyle denirdi : ''lan uzay çağında, aşmış jedi lar ateşli silah kullansa herkesi maymun edebilecekken, neden ışın kılıcı kullanıyor sadece, mal bunlar, çok saçma''

    değil mi? force u kullanabilen, manipüle edebilen bir jedi ın, bir tabanca veya lazer tüfekle vuramayacağı bir hedef olabilir mi sizce? olamaz. fakat bunlar mal mı ışın kılıcı kullanıyorlar? bu tip film / dizi içi dinamiklere takarsanız, ömür geçmez. ''ftl le jump yapan teknoloji kansere çare bulamamış mı? çok saçma lan..'' çok gereksiz bir tespittir. dizide, o karakterin bir hastalığı olması ve çaresiz olması gerekiyordu. sizin gibi insanlar için o hastalık ''ajunetyama virüsü'' de olabilirdi. çok ölümcül tedavisi olmayan bir şey. ama gereksiz yere bunu anlatmak için zaman harcamaları gerekirdi ve istenilen etkiyi yaratamazlardı. oysa kanser ile izleyici üstünde gerekli etkiyi yaratabiliyorlar, çünkü tanıdık bir olgu.

    battlestar galactica nın fenomen olmasının arkasında yatan şey kanaatimce şudur, ki bu aynı zamanda dizinin almış olduğu en büyük risktir :

    battlestar galactica bir bilim kurgu dizisidir. zaten bu tanımıyla önyargıdan dolayı asla lost, heroes, csi gibi diziler kadar izleyici çekmeyecektir. bu arada lost ve heroes da bilim kurgudur ama uzay gemisi vs. olmadığı için izleyicinin gözünde normal dizilerdir. (bkz: algıda seçicilik)

    fakat aynı zamanda da asla bir stargate atlantis veya star trek değildir. bilim kurgu olup, salt bilim kurgu öğeleri seven insanlara da hitap etmez çünkü onların istedikleri yaratıklar, yüksek teknolojik aletler, savaşlar, keşifler de yoktur. onun yerine bilim kurgu sevenleri sıkacak basitlikte karakter analizleri ve alet edevat vardır filmde. yani hem bilim kurgu olduğu için önyargı dezavantajına sahip, hem de bilim kurgu severlere hitap etmiyor aslında. en büyük sorun da sürekli bir dizi olmasıdır. yani stargate atlantis in 3x17 sini seyredebilir, daha sonra 3 bölüm seyretmezsiniz, 3x21 i seyrettiğinizde bir şey kaçırmazsınız. battlestar galactica öyle değildir. her bölümü seyretmek zorundasınızdır ki, bu dizilerdeki en büyük risktir.

    ayrıca caprica six gibi bir karakterin oynadığı herhangi bir diziyi eleştirmek hiç bir er kişiye yakışmaz, ayıptır.
1269 entry daha
hesabın var mı? giriş yap