2 entry daha
  • iyiniyet ilkesi

    birinin argumanini begenmediginizde "gerizekali bu" demek yerine "acaba sunu dusunerek mi bunu savunuyor" diyerek karsidakinin argumanini olasi yorumlar arasinda en mantikli olabilecek haliyle ele almayi tercih etmek.

    keza karsi tarafin soylediginde olabilecek en salakca versiyonunu kastettigini one surup konuyu bunun uzerinden tartismaya calisarak hem karsidakinin hem kendinizin zamanini caliyorsunuz, ego tatmini disinda pek bir kazanim da yok.

    asagidakini wikipediadan cevirttirdim ve biraz duzelttim kaynak su

    "felsefe ve retorikte, iyiniyet ilkesi, bir konuşmacının ifadelerini mümkün olan en mantıklı şekilde yorumlamayı ve herhangi bir argüman durumunda, argümanın en iyi, en güçlü olası yorumunu göz önünde bulundurmayı gerektirir.
    bu metodolojik ilkenin en dar anlamıyla amacı, konuşmacının ifadelerine irrasyonellik, mantıksal hatalar veya yanlışlar atfetmekten kaçınmaktır, eğer ifadelerin tutarlı, mantıklı bir yorumu mevcutsa. simon blackburn'a göre, "bu, yorumlayıcının konuşmacının sözlerindeki gerçek veya rasyonaliteyi en üst düzeye çıkarmasını gerektirir.""
hesabın var mı? giriş yap