159 entry daha
  • seyrederken bir an "ulan burada şimdi, bu aşırı sevimsiz soğuk yağışlı istanbul gününde kendimi okuldan çıkmış üstümde forma ile istiklal'de zibidilik yaparken görmeyeyim" diye düşündüren görüntüler. ama belli ki haftasonu çekilmiş çünkü saat 14.00 itibariyle çil sürüsü gibi istiklal'e dağılan öğrenci güruhu yok. paydosu ilk veren italyan (ve iko; italyan kız ortaokulu) olurdu, sonra işte alman, st pulchérie, st benoit avusturya filan devam eder ve istiklal bir anda her türlü zibidiliğin, hamburgerin, dönerli sandviçin, (dikkat ne dürüm ne de tavuk dürüm filan gibi şeyler demiyorum. o zamanlar dürüm denilen hadise bugünkü gibi tüketilen bir yiyecek değildi), kumpirin (balık pazarı'nda) ve cidden müziğin peşindeki dağılmış formaları, burlington çorapları, devlet liselerine göre gayet "uzun saçlı" ergen öğrencilerle dolu olurdu . çoğunluk eve susmayan vırvır konuşan ortaokul öğrencileriyle dolu servisle dönmek gibi loser bir hareket yapmayacak kadar büyümüş öğrencilerdi ki genelde bu okullarda okuyanlar liseyi 19 yaşında bitiriyordu (fransız okullarındaki iki yıl hazırlık veya italyan ve alman aslında fen liseleri olduğu için lise 4 yıldı). yani çoğunluk istiklal'den ev yollarına ulaşıyordu ki, bu da ya tünel'e binip karaköy ve karşıya vapur ile geçiş ya da taksim'den yine bostancı, kadıköy, nişantaşı, beşiktaş, yeşilköy, bakırköy dolmuşları ile oluyordu. belki levent-etiler hattındakiler taksim'den 559c hisarüstü'ne biniyorlardı. ha istinye sarıyer, büyükdere hattındakiler ise mecbur atatürk kütüphanesi'nin oradaki minibüse biniyordu ya da araba ile dönüyordu ki evet yine okuldan 19 yaşında mezun olunca okula arabayla gelmek gibi bir durum vardı o dönem.

    wendys'in açılışı gibi bir durum var ki görsellerde. ama wendy's daha önce açılmamış mıydı istiklal'de? göremediğim mekanlardan pizza hut ki o zaman aşırı pahalıydı ve istiklal'in başındaki borsa o dönem için efsane buluşma yerlerinden biriydi. sabah erken açılır, akşam geç kapanır; öyle ki sabah hocalar öğrencileri borsa'dan toplardı. gramafon da mesela görsellerde yok, geceleri caz kulübüne dönüşen, gündüzleri cevizli rokforlu salatasıyla yine bu 17 + öğrencileri toplayan mekanın simit sarayı'na dönüşmesi belki istiklal'ın ne kadar varoşlaşacağının göstergesiydi.

    okeyciler tamam da, asıl bilardocular vardı. ya şu elhamra'nın 2. katındakinin adı şampiyon bilardo? neyse işte ya elhamra'da ya da başka bir pasajda 2. katta bir yerdi ve az önce saymadığımız ve zaten okula forma ile gitmeyen galatasaray'ın bütün öğrencileri bu bilardocuda olurdu (çalışkan olan azınlık ve kız öğrenciler ise zaten bunların dalga geçmelerine aldırmadan okula gidiyor ve üniversitede fransızca öğretmenlik dışındaki bölümleri kazanıyordu) ve yine bunları da müdür muavinleri bu bilardocudan toplardı.

    kıssadan hisse görüntülerdeki özgünlüğün, kimliğin, kentli yaşam özgürlüğün kayboluşu ise siyasal islam denilen vebanın sonucudur. en kısa zamanda siyasal islamcılarla onlara hizmet eden islamcı ve sözde laik lümpenlerin gümbür gümbür ölmesini dilesek az bile dilemiş oluruz.
96 entry daha
hesabın var mı? giriş yap