2 entry daha
  • 1888-1953 yılları arasında yaşamış olan, amerikan tiyatrosunun temelini atmış oyun yazarı. sayısı otusun üzerinde olan oyunlarıyla 1936'da nobel edebiyat ödülü'ne, dört kez de pulitzer ödülü'ne layık görülmüştür. amerikan tiyatrosuna 1920lerden itibaren farklı bir perspektif kazandırmış olan oneill, psikolojik derinlik taşıyan oyunlar yazarak iyi ve kötünün süregelen çatışmasını sergileyen ve klişeleşmiş şiirsel adaletle sona eren melodramın gerilemesine neden olmuş, yine melodramın getirdiği teatral katkıları kullanmayı bilerek oyunlarında dramatik kalityi yükseltmiştir.

    bir yazar olarak, oyunları inancını yitirmiş bir dünyada amerikan inanç arayışı biçiminde, hem sanatsal hem de felsefi yanıyla değer kazanmıştır. bir yazar olarak yapıtlarında tanrıyla insan ve insanla bölünmüş ruhu arasında bir uyum sağlamaya çaba göstermiştir. bu yüzden irlandalı katolikliği, new england puritenliği, mistik yanı ve hümanistliği karakterindeki dört önemli unsur olmuştur.

    oneill, william shakespeare'e bir çok açıdan benzetilir. o da shakespeare gibi çok verimli bir yazardır ve soneleri çok ünlüdür. yine shakespeare gibi bir çok türü ve akımı denemiştir. her iki yazar da çok iyi anladıkları insan psikolojisini, birbirlerinden farklı çizgilerde ve derinliklerde yarattıkları karakterlerde ince ve detaylıca incelemiştir.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap