3 entry daha
  • bir water politics dersinde anlattiklarini noktasina virgulune dokunmadan alintilamak istiyorum:

    "1 ton sigir eti = 13,000 ton su demek. yani ne yapar? 1 milyon ton sigir eti 13 km3 su. yani 1 kilo et 13 ton su ediyor. bir tir su. yani bir kilo et yerken aslinda bir ton su icmis oluyorsunuz. 13 ton suya esit. yani tabi o kadar su bunyenize almiyorsunuz. ama o kadar su kullanmis oluyorsunuz anlatabildim mi. hmm. bakalim. 1 ton bugday 1350 ton suya esit. evet. bugday da boyle. ...

    turkiye'de her yil km2'ye 643 mm yagis dusuyor. bu 64,3 cm yagis eder. gecenlerde televizyonda bir haberde izledim. cok fazla yagmur yagmis bir yere. ama kullandiklari birim. yani olcut olarak, kg cinsinden veriyorlar. metrekareye 15 kg yagis dustu seklinde soylediler. bu cok yanlis. bu sekilde ne olur? anlayamaz insan. kafasinda canlandiramaz yani. simdi bakin 64 cm su kadar (eliyle gosteriyor) yagis ediyor. bu daha anlasilabilir bisey. neyse. her yil metrekareye 643 mm yagis ne yapar, 0,643 hmm carpi 10 uzeri eksi uc hmm bunu da turkiyenin yuzolcumuyle carpalim, kabaca tabi bu ben bunu yuvarliyorum, 780,000 km2, carpiyoruz bunu, uc sifir on ussu eksi ucu goturuyor, hmm 501 km3/yil yapiyor m2 basina. evet. bunlari bilmek onemli elbette.

    1 kg bugday uretilirken 1,3 m3 su harcaniyor. 1 kg misir 0,5 m3 su. gordugumuz gibi misir cok su istemiyor. su harcamamak icin misir yesek daha iyi. degil mi? patates icin bu rakam 0,1 m3. bu cok az su istiyor. cok guzel. bu ne anlama geliyor? ulkemizi dusunuyorsak bugday yemek yerine daha cok patates yemeliyiz. patates yiyelim. patates ekonomisi. bakin mesela almanlar patatesi cok tuketirler. neden? ekonomi. 1kg pancar 2 m3 su. pancar cok su istiyor. pancar en cok seker yapiminda kullaniliyor. seker fabrikalarinin ozellestirilmesinin arkasinda, avrupa'nin bu konudaki baskisi da var. tabi bu gordugumuz rakamlari bilmeyen insanlar bunu anlayamiyor. ama ortada bir komplo var. oyle degil mi? yabancilar seker fabrikalarimizi alarak pancar uretimini azaltiyorlar. cunku su tuketimimizi azaltmak istiyorlar.

    1 kg sigir eti , 13 m3 su. sigir eti cok su istiyor. 1 kg domuz eti, gerci biz yemiyoruz ama, 4,5 m3 su. burada bir fark var. neden sigir daha fazla? domuz kapali alanlarda yetistiriliyor, zaten pis bir hayvan cok yikanmiyor, kotu de kokar zaten. sigir daha temiz bir hayvandir. balik ise tatli suda yetismediginden, tabi tatli suda yetiseni de var ama sayica az, hic su harcamiyor. hatta su uretiyor. o acidan cok iyi. sigir eti yerine balik yemeliyiz. ama bizde balikcilik gelismis degil. balikciligin denizciligin gelismesi lazim halbuki. antarktika diye bir kita var biliyorsunuz. oraya mesela, sili gitmis, arjantin gitmis, toprak almis cevirmis, taa norvec gitmis, efendim ta amerika gitmis, biz gitmemisiz. bu denizciligimizin gelismemis olmasindan. halbuki bizim neyimiz eksik? bizim de oralara gidebiliyor, oralardan toprak alabiliyor olmamiz, almamiz gerekir.

    amerikalilar kahvaltida bile et yerler. steak yerler. var mi amerikaya giden aranizda? once bira icerler. kahvaltida bile. sonra steak yerler. boyle yarim kiloluk steakler bile vardir steak lokantalarinda. gunde uc ogun et yerler. buna proteine dayali beslenme diyoruz. haftada bu sekilde 5,4 m3 su tuketirler. hmm gunde 5,4 m3 tuketiyorlarsa hmm bunu carpsak on ussu hmm ayda 16,4 m3, yilda ise hmm hmm kabaca 2000 m3/yil ediyor. bu cok muhtesem bir rakam. 72 ussu on uzeri alti carpi 200 = 14,410 carpi on uzeri hmm sekiz, evet, hayir dokuz, km3/yil eder. alti nokta bes carpi on uzeri dokuz, bu dunya nufusu, dunya nufusuyla amerikan tuketimini carpsak, herkes amerikan tarzi steak beslense yani, iki carpi on uzeri uc, 13 carpi on uzeri 12 yapiyor, 13 hmm 13 bin km3 eder. yani herkes amerikan tarzi beslense bu kadar su lazim. ama var mi bu kadar su? hayir yok. bunu kabul etmek mumkun degil. bu eksik sularini karsilamak icin de bizim firat ve dicle ye dadaniyorlar sonra. yok efendim yedirmezler. bu beslenme tarzindan vazgecmek gerekiyor. antarktika 'ya gitmis olsak mesela, orada tek hucreli deniz canlilari var. kabuklu. onlardan yemek lazim."
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap