515 entry daha
  • ilk bolumunu izlemistim. hic bir editoryal kontrolden gecmedigi belli olan ''sisman kadin'la evlilik'' tarzi mizah denemelerinin uzerine tuy diken bir ''babacim, baba meger sen hep buradaymissin, yanimdaymissin. : (( (cute face)'' tarzi hesaplanmis melodrama cilali bir garabetti. simdi hala oyle midir bilemiyorum, ve fakat duzelmesi icin de herhangi bir neden goremiyorum. goremeyisimi de soyle aciklayayim:

    yilmaz erdogan.

    bu kadar. tek nedenim bu. yilmaz erdogan'i bir degil, bin kere ovdum su hayatimda. bence hala turkiye'nin en iyi gulmece oyun-yazarlarindan birisi. ama tv'ye is yaparken 'cak gitsin'cil yapimci tavrindan vazgecmis degil. mutfak gibi bir ekibi kurup kurnaz yapimci-isi ucuza icerik urettirmek, 'bak meshur olacaksiniz, sizi adam edecegim, asil sizin bana para odemeniz lazim''cilligina kadar gerilemesi ile alakali.

    ama zaten iyi yazar'in iyi, sorumluluk sahibi, insancil, hayirsever, idealist yapimci olmasi gerekmiyor. hatta iyi yapimci diye bir sey mumkun olabilir mi? ondan da emin degilim. emin oldugum bir sey var o da su: yilmaz erdogan da tipki cem yilmaz gibi isminden yiyor. islerin 'basari'sini goz onunde bulundurursak 'goze alinamayacak' tip riskler degil bunlar. prestij kaybetsen para kaybetmiyorsun, bu islerden indirdigin paranin faiziyle 'saygin' is yapip hemen diger musterine de servis yapiyorsun.

    cem yilmaz orneginde oldugu uzere yilmaz erdogan'da da bu ''muhatabi musterilestirme'' tavrini sahih bir zemine oturtamiyorum. zira tipki cem yilmaz gibi yilmaz erdogan'in da 'acilen para'ya ihtiyac duymasi, denizdeki yilana sarilmasi gibi bir durum soz konusu degil. ikisi de bizim bilemedigimiz bir gucler dengesi ya da iktidar savasi icin servet biriktiriyorlarsa sayet, disaridan o mucadelenin konusunun kesinlikle net gorunmedigini kendilerine belirtmek lazim. cem yilmaz'in durumundan oldum olasi emin olamadim ama yilmaz erdogan gibi aydin ve aymis bir muharrir'in disaridan salt para hirsi gibi gorunen bir mucadelede bu denli adanmis ve faal bir bicimde yer almasi, mutlak iktidardan baska bir nihai hedefle izah edilemiyor.

    oteki turlu yilmaz erdogan turkiye sathindan gelisiguzel toplanmis bir araba insani muhsin bey'deki ''seda kasetcilik arabesk yarismasi'' mantigi ile bir araya getirip carpistirmak sakilligini nasil izah edebiliriz? izledigim tek bolumde ve ardi sira denk geldigim butun skeclerde su manzara sabittir: birbirinden sahne ve rol calmaya calisirken girtlaklarini parcalayan, mizahla bile izah edilemeyecek kadar sekilsiz, izansiz abartilarin uclarina savrulan duskunler. tum o grubun dinamigini 'aninda oylanan ve grafik artisi yukselisi gercek zamanli izlenebilen tv tartisma programinda herkesin cosmasi' konulu muthis onion skecine benziyor.

    'bir kisi' tarafindan komik kabul edilmek musteregiyle bir araya gelmis, kimyalari uyumsuz, birbirine rakip ve dusman, her an komiklik yapmak zorunda hissetikleri icin edebi adabi yirtmaya hazir, buna hazir olduklari icin zamanlama ve mizah duygusundan uzak, ve bundan gocunmayacak, yuksunmeyecek olduklari icin bu noktaya kadar gelebilmis, yirtmaya azmetmislerin bir aradaligi... grup seks konulu pornolardaki insanlar birbirilerinden ve yaptiklarindan ne kadar zevk aliyorlarsa, bu sekilde bir araya itelenmis adamlar da isgal ettikleri sahneden de istigal ettikleri oyunculuktan da o kadar zevk aliyorlardir. ikisinin de 'izleyicisi' olmasi, yapilanin bes para etmezligini degistirmiyor, umarim hemfikirizdir.

    tum bunlarin uzerine, tum bu sahnede dalasma tablosuna 'uzman yonetmen' olarak mudahale eden, cocuklara 'iyiyi, dogruyu' ogreten ve egiten egitimci sifatiyla yilmaz erdogan'in ise bu is nihayetinde bir de kolektif algiya tiyatro duayeni olarak gecmesi, bu imai olusturmak icin para kazandigi is araciligi ile 'ekran varligi' satin almasi...bu bildigimiz sinan cetin-isi self-promosyon degil mi? yilmaz erdogan'i biz hala nasil ve ne icin savunuyor olacagiz merak ediyorum. enfes bir seye imza atarak 'geri donusum' yaratacagini ummaktan baska bir umidim yok. yilmaz beni ara. cok iyi senaryom var. ahahah
493 entry daha
hesabın var mı? giriş yap