116 entry daha
  • etrafı utanç duvarları ile çevrili bu şerit hakkında en çok konuşulan şeylerden biri de, haliyle, giriş ve çıkışların zorluğu, hatta imkansıza yakınlığı. gazze dünyaya üç ayrı kapıdan açılıyor. bunlardan ikisi israil,diğeri de mısır sınırında.

    gazze’nin israil sınırındaki iki kapısından da özel bir askeri ofis sorumlu: "the coordination and liaison administration of the gaza strip", yani "gazze şeridi koordinasyon ve idare yönetim ofisi". the c.l.a. olarak da bilinen bu ofisin "uluslar arası organizayonlar ve dış ilişkiler" bölümüne gazze’ye giriş yapmadan yedi iş günü önce başvurunuzu yaparsanız, ve israil tarafından tanınan bir ülke (dernek/örgüt vs) iseniz (yani cogat isimli güvenlik birimi sizin temiz olduğunuzu söylerse), giriş ve çıkış işlemlerinizi ya da malzeme ve araç giriş-çıkış işlemlerini sorunsuz gerçekleştirebilirsiniz. (ilgilisine not: bu koordinasyon ofisinden bir albay sorumlu ama işleri bitiren kibar bir teğmen kız var. onunla temasa geçin, işleriniz daha sorunsuz yürür.)

    israil’den gazze’ye ya da gazze’den israile geçişlerde doksan bin şekel para sınırı var. daha üst meblayı deklare etmek zorundasınız. özellikle diplomatik ayrıcalığı olan bazı büyük uluslar arası dernek mensuplarının son zamanlarda gazze’yi para kazanma amacı olarak görmesi nedeni ile israil dışişleri bakanlığı sert bir yazı yazarak tüm ülke temsilciliklerini uyarmıştı geçen günlerde. gazze’de 1 dolar 4 şekel iken, israil’de bir dolar 3,75 şekel. gazze’ye bol miktarda dolar ile girip şekeli yüksek kur ile dolara çeviren ve israil’e kolayca geçip şekeli düşük kur ile tekrar dolara çeviren ve bu sayede dolar zengini olan "yardım örgütü mensubu" ya da diplomatlar var. ne acıdır ki, dünyanın her şehrinde görebileceğiniz büyük logolu beyaz cipli adamlar, gazze’deki dramı para aklamak için kullanıyor.

    neyse, israil sınırındaki iki kapıdan ilki gazze’nin kuzey ucunda yer alan ve "erez crossing" olarak bilinen erez kapısı. bu kapıdan sadece personel girişi yapılabiliyor. gıda, ilaç, tıbbi malzeme vb yardımlar bu kapıdan giremiyor. yaya olarak geçilen bu checkpointten araç ile sadece birleşmiş milletler ya da icrc (kızılhaç) logolu araçlar ve diplomatik araçlar girebiliyor. işin ilginç yanı, bu kapıdan diplomatik araçların girişinde, giriş yapacak ülke(dernek/örgüt vs)nin diplomatik tercihleri de önemli. örneğin türkiye’nin israil neznindeki temsilci olan tel aviv büyükelçiliği’ne ait bir araç bu kapıdan gazze’ye girse bile içeride (hamas tarafında) tatsızlık yaşayabilecekken, doğu kudüs’te yer alan ve "filistin büyükelçiliği" olarak bilinen kudüs başkonsolosluğu içeride rahatlıkla dolaşabilir ki bu da israil ile olan dengelere zarar verebilir. tabi biz bu konulara fazla bulaşmadan geçelim. erez kapı, israil’in güvenlik paronayasının eşsiz teknolojik mahsulleri ile süslü. kimyasal, radyoaktif, termal vb bilimum aramadan geçip önce 800 metrelik bir tüneli yürüyor, ardından el fetih kontrol noktasından geçiyorsunuz. el fetih, idf askerleri ile telsizle temasa geçip sizin hakkınızda kısa bir bilgi aldıktan sonra geçmenize izin veriyor. el fetih kontrol noktasından bir 200-300 metre sonra da hamsa-hamsa denilen check-pointte hamas kontrolünden geçiyorsunuz ve daha sonra gazze’ye giriyorsunuz. bütün bu işlemler ortalama yarım saatte bitiyor. (not: erez’den ayrıca filistinliler de girip çıkabiliyor. onların ayrı bir prosedürü var)

    israil ile gazze arasındaki ikinci kapı ise "kerem shalom". kerem shalom ise yardım malzemelerinin girişi için kullanılıyor. eğer israil’e tır içinde yardım malzemesi göndermeyecekseniz bu kapı ile işiniz olmaz. işbu sebeple kerem shalom hakkında yazacaklarımı kısa kestim.

    gazze’nin son penceresi ise mısır ile arasındaki "rafah" kapısı ki refah özellikle viva palestina konvoyu’nun gazze’ye giremeyişi ile gündemde epey yer etmişti, hatırlarsınız. tamamen politik nedenlerden ötürü refah kapısından normal şartlarda hasta ya da öğrenci filistinliler dışında giriş çıkış yapılmasına pek izin verilmiyor. bir türlü el fetih ile ortak seçime girmeyen ve israil’e yönelik saldırılarını azaltmadığı için kendi sivil halkının da zarar görmesine yol açan hamas’a baskı yapmak için, refah kapısı yeri gelince hastalara bile kapatılıyor. zaten hamas’ın sosyal hayata yönelik "şeriat" eksenli baskısından bıkan gazze halkı ise mısır'ın bu politikasının da ardından hamas’a karşı tavır almış durumda, bu gerçekler haberlere pek yansımasa da...
352 entry daha
hesabın var mı? giriş yap