4 entry daha
  • yardımcı doçentliğe atanmak hadisesi istemekle veya yardım etmekle filan gerçekleşmiyor. kırk katır veya kırk satır icabediyor bu atanış. biz kırk satırı kırk eksi iki satırda izaha çalışalım.

    öncelikle bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik, isteklilerin başvurması için rektörlükçe ilan ediliyor.

    fakülte ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversitenin dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tespit edilerek, bunlardan adayların herbiri hakkında yazılı mütalaa istiyorlar.

    dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunuyor.

    tabii ki atama rektör tarafından yapılıyor.

    yardımcı doçentler bir üniversitede "her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için" en fazla oniki yıla kadar atanabiliyorlar.

    her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona eriyor. öyle istifa, istifade vesair durumları söz konusu değil.

    yardımcı doçentliğe atamada aranacak şartlara bakalım:

    etiket konusu olduğu gibi doktora veya tıpta uzmanlık ünvanını veya üniversitelerarası kurulun ünerisi üzerine yükseköğretim kurulunca tespit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlilik kazanmış olmak,

    fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurullarınca, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere seçilecek üç kişilik bir jüri tarafından; sınava girenin kendi bilim dalında türkçeden yabancı bir dile, yabancı bir dilden türkçeye 150-200 kelimelik bir çeviriyi kapsaysan yabancı dil sınavını başarmak.
73 entry daha
hesabın var mı? giriş yap