1 entry daha
  • " kendi halkinin guvenligini saglayamayan birilerine, " guvenmek.

    "rusya devlet başkanı dmitriy medvedev'in resmi ziyareti çerçevesinde dün ankara'da imzalanan anlaşmaya uygun olarak rusya türkiye'de ilk nükleer güç santralinin inşaatını gerçekleştirecek. hem de inşaatı tamamen rusya tarafından finanse edilecek nükleer santral sonraları rusya'nın malı olacak.
    bu projenin belirli derecede benzersiz uygulanma düzeni günümüzde dünyada, nükleer santraller tesisi piyasasında bir örnek oluşturacak.bugün rusya, aynı zamanda 5 yabancı ülkede,bu arada çin, iran ve hindistan'da nükleer güç santralleri inşa etmekte olan bir tek ülkedir. daha önce nükleer santralin işletime sunulmasından sonra rusya nükleer santral kurulduğu ülkeden çekiliyordu. bugün ise rusya türkiye'de uzun zaman için kalmak niyetindedir."rosatom" başkanı sergey kiriyenko, rusya'nın sadece nükleer santrallerin inşası ile ilgili sözleşmeleri hayata geçirmekle yetinmeyerek böyle projelerin eş yatırımcısı olmak ve ilgili ülkelerde kalmak niyetinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

    türkiye saha ve gerekli koşullar sağlıyacak ve işlemeye hazır santrali alacak. nükleer güç santralinin inşaatına yatırım rusya tarafından yapılacak, diğer yatırımcılar da celbedilecekler.başlangıçta %100 oranında rus sermayesi temelinde proje şirketi kurulacak.gelecekte %49 oranında yabancı yatırımcılar, bu arada türk yatırımcıları celbedilebilirler.

    türkiye'de 4 reaktör bulunacağı nükleer santral inşa edilecek.santralin inşaatına yaklaşık 20 milyar dolar harcanması planlanıyor.nükleer güç santralinin işletilmesine başlandıktan sonra türk şirketi ile elektrik sevki konusunda sözleşme bağlanacak. sergey kiriyenko devamla şunları söyledi:

    bu,her iki tarafa yararlı sözleşmedir.türkiye'de ilk nükleer santral yapılacak.türkiye'nin , böyle tesisleri inşa etme ve sonra nükleer güç santraline sahip olma konusunda deneyimi yoktur.türkiye hükümeti tarafından oldukça bilgece bir karar alındı.ta başlangıçtan türkiye, topraklarında nükleer güç santralini kuracak, sonra da bu santralin sahibi olacak bir ülke bulmak istiyordu. bugün biz,yap-işlet-devret modeline uygun inşaatın yanısıra güvenilir işletim ve sonraları santralin devreden alınması için sorumluluğu üzerimize alıyoruz.bu, nükleer enerji üretimini geliştirme yoluna girmek niyetinde olan ülke için oldukça bilgece bir karardır. pekçok ülkeler türkiye'nin pozitif deneyimini hesaba alarak aynı yolu tutabilecekler.

    gelecekte türkiye kendi topraklarında 2-3 nükleer santralın yapımını gerçekleştirmek niyetindedir. ilgili inşaat çalışmalarına rusya da katılabilir. "

    (bkz: http://turkish.ruvr.ru/2010/05/13/7761498.html)
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap